Prin suma alocată, se va asigura dotarea tuturor celor aproximativ 5.500 de clase pregătitoare în anul şcolar 2012-2013.

Ministrul a precizat că la aceste clase nu vor preda cadre didactice nepregătite, iar în şcolile unde există deficit de personal vor fi aduse cadre din învăţământul preşcolar sau din alte unităţi. Cadrele didactice vor proveni din rândul colegilor care lucrează în învăţământul preşcolar sau în unităţi şcolare din preajma Bucureştiului.

"Înainte de aprobarea acestei ordonanţe, în Bucureşti discutăm de 1.138 de clase pregătitoare în care nu aveam 300 de profesori. Nu este nimeni înscris pentru aceste clase, fapt pentru care trebuie să găsim aceşti profesori, să vină de undeva, să-i formăm în luna august pentru ca în septembrie să poată intra la clase", a exemplificat Pop, potrivit Agerpres.

Totodată, unde este necesar, se va permite suplimentarea locurilor la clasele pregătitoare.

"Avem situaţii în ţară în care fie că se depăşeşte cifra prevăzută anterior pentru formarea unei clase pregătitoare şi sunt doi, trei, patru, cinci copii care nu au unde să se înscrie, fie că e vorba de zone în care sunt mai puţini copii decât cifra prevăzută şi acolo riscam, de asemenea, să nu putem asigura condiţiile necesare", a precizat, la rândul său, premierul Victor Ponta.
Granturi în universităţi din 2012-2013

În ceea ce priveşte învăţământul superior, pentru anul 2012-2013 se vor aproba granturile pentru universităţile din România, a informat Liviu Pop.

"Trebuia în urmă cu şase luni să se facă o evaluare, nu s-a făcut, exista riscul să nu putem legislativ să repartizăm numărul de locuri la universităţi. Pentru anul 2012-2013, prin ordin de ministru, se va face acest lucru", a declarat ministrul.

În schimb, pentru anul 2013-2014, va fi demarată competiţia pentru granturi.