"Existența clasei pregătitoare este oportună dacă se încadrează în scopul pentru care a a fost creată, aceea de a asigura copiilor o trecere mai ușoară de la grădiniță la școală, de la joacă la lecții în clasă și de a asigura șanse egale pentru copii care nu pot să frecventeze grădinița", spune Adrian Topor, vicepreședintele Federației Naționale a Părinților.
Totuși, spune el, există o problemă: „sistemul de învătământ din România nu este încă pregătit pentru acest lucru”. Părinții acuză faptul că în multe unități de învățământ nu există un spațiu dedicat și adecvat pentru clasa pregătitoare. Acum se vorbeste fie de o sală din grădiniță, fie de o sală din școala cu clasele I-VIII, fie chiar și într-o școală cu clase I-XII, în funcție de diponibilități. „Aceste săli nu sunt dotate și dimensionate pe nevoile speciale de vârstă și de desfășurare a unor activități de joacă-învățare specifice clasei pregătitoare. Utilitățile nu sunt adaptate grupei de vârstă, spune Adrian Topor.
Marea problemă a clasei pregătitoare rămâne perioada din zi pe care o acoperă cursurile, care va fi de doar patru ore. Multe familii își duc copiii de șase ani la grădinițe cu program prelungit pentru a acoperi perioada în care sunt la servici. „Dacă vom fi obligați să își înscrie copiii de la vârsta de șase a copilului în clasa pregătitoare, va trebui să găsim mai devreme cu un an soluții alternative de supraveghere a acestuia în intervalul de la terminarea cursurilor la venirea de la servici a unui membru din familie”, spune Adrian Topor. Acest lucru va presupune plata unui program extensiv de îngrijire, care fie că se va realiza la nivel bugetar, la școală, fie în mediul privat, îi va costa pe părinți cel puțin 50 de euro lunar.
Cel mai mare cost suplimentar pentru părinți rămâne însă cel de dotare și echipare a sălilor de curs, pentru că metodologia presupune defășurarea orelor în săli de clasă adaptate vârstei copilului prin metode adecvate ce vor necesita dotări (ex.: bănci/mese și scaune adaptate vârstei) și materiale în mare parte inexistente la acest moment. Asa că în multe cazuri se va apela la susținerea financiară a familiei pentru a se acoperi acest deficit.
„Introducerea clasei pregătitoare este o măsură aberantă, luată fără a se ține seama de lipsa spațiilor școlare și a personalului calificat, probleme ce nu pot fi soluționate până la 1 septembrie 2012”, spune Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). El acuză faptul că cei care vor avea cel mai mult de suferit sunt viitorii elevi, având în vedere faptul că nu li se va mai asigura posibilitatea de a se odihni și de a servi masa, „absolut necesare în raport de dezvoltarea lor psiho-motorie, facilități asigurate de grădiniță.