Mario are 13 ani și nu a petrecut nicio zi într-o unitate de învățământ de stat. El ar putea fi unul dintre exponenții primei generații de absolvenți ai sistemului privat de învățământ din România. „Deja suntem în discuții cu mai multe licee private, iar facultatea o va face cel mai probabil în străinătate, pentru că cele de la noi sunt slabe“, spune Mihaela Pârvescu, mama lui Mario. Cei doi părinți câștigă împreună peste 1.500 euro lunar, dar spun că plata taxelor nu a fost o problemă până acum pentru ei, Mario fiind singurul lor copil. De la grădiniță până la gimnaziu, educația lui Mario i-a costat peste 100.000 de lei, având în vedere că au ales și program after-school. De ce au optat să plătească pentru studii pe care copilul le-ar putea urma gratuit la stat? Ei se înscriu în cei 60% dintre românii care nu au încredere deloc în educaţia oferită de școlile de stat, potrivit unui sondaj IRES. Puţini sunt cei care includ însă la capitolul instituţii private de încredere liceele şi facultăţile. Cele mai de succes segmente ale educaţiei private autohtone sunt grădiniţele, şcolile primare şi, mai nou, clasele pregătitoare.
La coadă pentru înscrieri la privat
Nu doar părinţii au fost pe fugă vara aceasta: directorii școlilor private au alergat după aprobări pentru inființarea claselor pregătitoare. „Avem 14 locuri pentru clasa pregătitoare, ale cărei costuri de amenajare le-a depăşit cu mult pe cele aferente unei clase obişnuite“, spune Irina Negoiţă, directoarea şcolii ARC din Bucureşti. Chiar şi în pragul începerii noului an şcolar, sunt semnalate probleme în ţară referitoare la dotarea claselor pregătitoare. În consecinţă, la şcolile private există liste de aşteptare de câte 50 de copii, deşi taxele nu sunt deloc mici. În medie, sunt cu 20% mai mari decât la grădiniţă, pentru că şi investiţiile în mobilier şi amenajaresunt mai însemnate, de circa 20.000 de euro per clasă. La una dintre cele mai scumpe şcoli private din ţară, american International Bucharest School, taxa anuală la învăţământ preşcolar depăşeşte 9.000 de euro, în funcţie de program. „Clasa pregătitoare este plină şi am deschis o listă de aşteptare. Anul acesta reprezintă un record de înscrieri, cu peste 200 de elevi noi“, spune Cătălina Gărdescu, responsabil comunicare pentru AISB, care are în plan extinderea sediului, pentru a putea ajunge anul viitor la 1.000 de elevi înscrişi. Dacă la segmentul preşcolar părinţii apelează de voie, de nevoie, la privat, în cazul şcolii primare, gimnaziale sau liceului totul ţine de fidelizare şi de puterea financiară a părinţilor.
Abandonurile există, însă ponderea lor este nesemnificativă, potrivit directoarei şcolii ARC. În condiţiile în care oriunde ai suna acum pentru înscrieri eşti invitat să treci pe lista de aşteptare, nu este de mirare că cererea de închiriere de spaţii pentru şcoli private s-a dublat în ultimi doi ani, potrivit Esop Consulting. Peste 200 de unităţi stau la coadă anul acesta pentru acreditare, dintre care mai mult de 60% includ liceu, semn că se speră cu adevărat într-o generaţie de absolvenţi „privaţi get-beget“.
14.000 de copii frecventeze în acest moment grădiniţe particulare, din care aproximativ 4.000 sunt în Bucureşti
”Nevoia de pe piaţă, mai ales în segmentul preşcolar, hibele sistemului public şi prejudecăţile unor părinţi stimulează dezvoltarea sectorului privat.”
Şerban Iosifescu, preşedinte ARACIP
Clasa pregătitoare, mină de aur pentru businessul şcolilor private
4 septembrie 2012, 23:35
Ultima modificare în 5 septembrie 2012, 02:35
Toată vara, părinţii au studiat broșuri, au făcut calcule și au ales după posibilități. Mulți au optat pentru unităţi private, care cunosc un „boom“ al înscrierilor datorită introducerii clasei pregătitoare.
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook
- O țară europeană tocmai a ridicat restricțiile de muncă pentru români. VEZI pe ce joburi poți pleca
- SCANDAL la Harvard: Universitatea anchetează 125 de studenţi care ar fi trişat la un examen
- Ministerul Muncii, proiect european de 4 milioane euro pentru formarea profesională a persoanelor private de libertate
- Ţările cu cele mai performante sisteme educaţionale din lume
- Top cinci produse educaţionale multimedia care au revoluţionat modul în care învaţă elevii
- 54.000 de elevi, așteptați mâine la a doua sesiune a examenului de bacalaureat
- Cat te costă să devii frizer si cosmetician pentru câini, la standarde europene
- Pe ce meserii pariază românii care vor să facă reconversie profesională
- BestJobs: Angajatorii „vânează” absolvenţii de facultăţi cu profil economic în următoarele şase luni
- Rromii, supăraţi că peste 20% din locurile etniei de la facultăţi şi licee sunt ocupate abuziv