Statisticile privind siguranța rutieră pentru 2016, publicate de Comisia Europeană, arată o scădere cu 2% a numărului de decese înregistrate în UE anul trecut. În 2016, 25.500 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere pe teritoriul UE, cu 600 mai puține decât în 2015 și cu 6.000 mai puține decât în 2010. Alte 135.000 de persoane au suferit accidente grave, conform estimărilor Comisiei.
După doi ani de stagnare, în 2016 se observă din nou o tendință pozitivă de scădere a numărului de accidente. În ultimii șase ani, decesele cauzate de accidente rutiere au scăzut cu 19 %. Deși acest ritm este încurajator, el poate fi totuși insuficient dacă UE dorește să-și îndeplinească obiectivul de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 și 2020. Acest lucru necesită eforturi suplimentare din partea tuturor părților implicate, în special din partea autorităților naționale și locale, care sunt responsabile de majoritatea acțiunilor de zi cu zi, cum ar fi cele de asigurare a aplicării legii și de sensibilizare.
„Statisticile publicate astăzi reflectă o îmbunătățire și un punct de plecare pozitiv. Dar nu cifrele contează cel mai mult, ci viețile pierdute și familiile îndurerate. Chiar astăzi, pe drumurile din UE își vor pierde viața 70 de persoane și de cinci ori mai multe persoane vor suferi accidente grave! Lansez un apel tuturor părților interesate să-și intensifice eforturile pentru ca să ne putem îndeplini obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 și 2020”, a declarat comisarul european pentru transport, Violeta Bulc.
Probabilitatea de a fi ucis într-un accident rutier variază de la un stat membru la altul. Deși diferențele se reduc în fiecare an, cetățenii din statele membre cu ratele de accidente mortale cele mai ridicate sunt de trei ori mai expuși pericolului de a muri în accidente rutiere decât cetățenii din țările cu ratele cele mai scăzute.
Anul trecut, țara cu cea mai mare rată a mortalității din accidente rutiere raportat la un milion de locuitori a fost Bulgaria. 99 din 1 milioan de bulgari mor anual în trafic. La mică distanță de vecinii de la sud de Dunăre se clasează România, stat care a raportat anul trecut 97 de decese la fiecare milion de locuitori. Conform statisticii dată publicității de Comisia Europeană, numărul de decese chiar a crescut la noi față de 2015 cu circa 1%. Pe locul trei în acest clasament al victimelor accidentelor rutiere se află Letonia 80 de decese / 1 milion de locuitori. Pentru o comparați clară este demn de menționat că media întregii Uniuni Europene este de 50 decese / 1 milion de locuitori. Suedia și Marea Britanie sent statele europene cu cea mai mică rată a mortalității pe drumurile publice cu 27, respectiv, 28 de decese / 1 milion de locuitori.
2016 a fost, de asemenea, primul an în care Comisia a publicat date privind rănirile grave cauzate de accidente rutiere pe baza unei noi definiții comune, conform cifrelor din 16 state membre reprezentând 80 % din populația UE. Pe baza acestor date, Comisia estimează că, la nivelul UE, s-au înregistrat 135.000 de răniri grave.