Clasament WTA. Sorana Cîrstea rămâne cea mai bine clasată româncă în topul mondial

Sorana Cîrstea se menține pe poziția de cea mai bine clasată jucătoare din România în ierarhia WTA, conform clasamentului publicat luni. Cîrstea ocupă în continuare locul 37, cu 1.555 de puncte.

În clasamentul WTA actualizat, Jaqueline Cristian a avansat de pe locul 66 pe 61, acumulând 965 de puncte, după ce a ajuns în sferturi la Palermo. Ana Bogdan a înregistrat o scădere semnificativă de 28 de locuri și se află acum pe poziția 96, cu 933 de puncte.

Anca Todoni a coborât un loc și este pe 119, cu 610 puncte. Irina Begu, semifinalistă la Palermo, a urcat șase locuri și se află pe locul 136, cu 539 de puncte.

În top 200 se mai regăsește Gabriela Ruse, care a urcat două locuri până pe locul 147, cu 510 puncte.

Liderul incontestabil al clasamentului WTA este poloneza Iga Swiatek, cu 11.285 de puncte. Pe locul doi se află americanca Coco Gauff, cu 8.173 de puncte, iar locul trei este ocupat de belarusa Arina Sabalenka, cu 7.061 de puncte.

Cîrstea are probleme cu „fasceita plantară”

Sorana Cîrstea a anunțat că necesită o „perioadă mai lungă de pauză” din cauza fasceitei plantare. Fasceita plantară, cunoscută şi sub denumirea de fasciită plantară, este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de la nivelul călcâiului. Potrivit Medlife.ro, aceasta implică inflamarea unei benzi groase de țesut care traversează partea inferioară a piciorului şi leagă osul călcâiului de degetele de la picioare (fascia plantară). Ligamentele fasciei plantare se confruntă cu multă uzură în viața ta de zi cu zi, iar presiunea asupra picioarelor le poate deteriora sau rupe. Fascia plantară se inflamează, iar inflamația provoacă dureri de călcâi și rigiditate.

Fasceita plantară, care este resimţită ca o bătătură în talpă, cauzează, în mod obișnuit, o durere asemănătoare unui junghi, care apare, de obicei, la primii pași de dimineață. Pe măsură ce vă ridicați și vă mișcați, durerea scade în mod normal, dar ar putea reveni după perioade lungi de stat în picioare sau când vă ridicați.

Fasceita plantară poate fi cauzată de o serie de factori, printre care:

  • suprasolicitarea sau încordarea – stresul repetitiv asupra fasciei plantare, adesea datorat unor activități precum alergatul, dansul sau săriturile, poate duce la microdeteriorări, inflamații și dureri;
  • factori biomecanici – o structură anormală a piciorului, cum ar fi picioarele plate, arcadele înalte sau un stil de mers anormal, poate exercita un stres suplimentar asupra fasciei plantare, crescând riscul de a dezvolta fasceită plantară;
  • obezitatea sau sarcina – exercită o presiune mai mare asupra picioarelor;
  • mușchii încordați ai gambei sau tendonul lui Ahile – încordarea în aceste zone poate contribui la tensionarea fasciei plantare, ducând la fasceita plantară;
  • încălțăminte nepotrivită – purtarea pantofilor cu suport de arcadă, amortizare sau stabilitate inadecvată poate contribui la apariția fasciitei plantare.