În metodologie se ţine cont de proiectele de cercetare, de modalitatea de predare, de transferul de informaţie şi de activitatea la nivel internaţional. Realizatorii clasamentului sunt 17.500 de academicieni din 137 de state, care au căutat excelenţa în sectoare precum Artă şi Ştiinţe Umaniste, Ştiinţe Sociale, Ştiinţe ale Naturii, Tehnologie, Inginerie, Matematici şi Medicină.
În clasamentul 2011-2012, primele 3 universităţi sunt americane. Astfel, California Institute of Technology, de pe locul 1, este urmată de Harvard University şi Stanford University. Pe locul 4 în clasamentul mondial, însă prima în clasamentul european este University of Oxford, din Marea Britanie, urmată de Princeton University din S.U.A. şi Imperial College London din Marea Britanie, pe locul 8 în topul celor mai bune 400 de universităţi din lume în 2011-2012.
Următoarele 6 poziţii din clasament sunt ocupate tot de universităţi americane, precum University of Chicago, University of California, Yale, Columbia , University of California din L.A. şi Johns Hopkins University.
Locul 15 este ocupat de o universitate europeană, de data aceasta nu una din Marea Britanie, ci una din Elveţia: ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich. Următoarea instituţie uropeană de învăţământ este poziţionată pe locul 32, aceasta fiind Karolinska Institute din Suedia. Abia pe locul 45 se mai găseşte o universitatea europeană, respectiv Ludwig-Maximilians-Universität München din Germania, urmată pe locul 46 de École Polytechnique Fédérale de Lausanne din Elveţia. Pe locurile următoare se află două instituţii britanice, London School of Economics and Political Science şi University of Manchester pe locul 48. Acestea sunt şi singurele universităţi europene care se numără printre primele 50 ale clasamentului.
În ultimii ani, studenţii români s-au îndreptat către universităţile olandeze, datoriă costurilor relativ reduse ale studiilor şi a numărului ridicat de burse pentru studenţii străini. Prima universitate din Olanda aflată în clasamentul 2011-2012 este Utrecht University , pe locul 68, urmată de Wageningen University and Research Center, pe locul 75 şi Leiden University, pe locul 79.
Printre primele 50 ale clasamentului celor mai bune 400 de universităţi din lume se numără şi trei universităţi din Canada, respectiv University of Toronto, pe locul 19, University of British Columbia, pe locul 22 şi McGill University, pe locul 28.
Cea mai bună universitate asiatică din clasament este University of Tokyo, din Japonia, care ocupă locul 30 în varianta 2011-2012 a topului. Aceasta este urmată de University of Hong Kong, pe locul 34, National University of Singapore, pe locul 40 şi Peking University din China, pe locul 49. Universităţile asiatice ocupă nişte poziţii relativ bune în acest clasament, ţinând cont că acestea se află în număr de 9 printre primele 100 de instituţii de învăţământ superior din lume.
Cele mai bune universităţi din Australia se află pe locurile 37 şi 38 în acest clasament, la un punctaj extrem de strâns. Prima dintre acestea este University of Melbourne, urmată de Australian National University.
În clasamentul celor mai bune 400 universităţi din lume nu se află nicio instituţie din România.
Clasamentul integral se poate găsi la adresa:
https://www.timeshighereducation.co.uk/world-university-rankings/2011-2012/top-400.html