Clătite de post cu coacăze. Cum le faci să iasă pufoase
Clătitlele sunt un desert ușor de făcut și preferat de toată lumea. Ele pot fi umplute cu orice, fie dulceață, fie ciocolată. Dacă ești mai îndrăzneț poți adăuga și fructe în cele cu ciocolată.
Ceea ce este foarte interesat la acest desert este faptul că poate fi consumat și în perioadele de post. Tot ce trebuie să faci este să schimbi foarte puțin rețeta.
Clătitele sunt foarte simplu de făcut și toate ingredientele de care ai nevoie pentru a le face le ai cu siguranță în cămară.
Rețetă clătite de post cu dulceață de coacăze
Pentru această rețetă nu ai nevoie de foarte multe ingrediente. Singurul care ar putea ridica probleme, să zicem, ar fi dulceața de coacăze. Aceasta s-ar putea să nu fie prezentă în orice cămară, însă o poți înlocui cu o dulceață care îți place mai mult.
Pentru ingrediente vei avea nevoie de:
- 2 căni apă minerală
- 2 căni făină
- 50 ml ulei
- 1 praf de sare
- dulceață de coacăze (sau orice altă dulceață)
Modul de preparare al acestui desert este la fel de ușor. Începi prin a pune într-un castron făina, apoi adaugi sarea și amesteci. Ulterior, adaugi și apa minerală și uleiul. Este important să amesteci ușor cu telu până când compoziția se leagă.
Dacă ți se pare că aceasta este prea groasă, atunci mai poți adăuga apă.
După ce ai terminat cu aluatul, trecem la gătitul clătitelor. Pui aluatul într-o tigaie încinsă și gătești clătita pe ambele părți. Ține minte că tigaia trebuie unsă cu puțin ulei înainte să adaugi compoziția de clătite.
Odată terminate, le pui pe o farfurie întinsă apoi începi să le asamblezi cu dulceața pe care ai ales-o.
Rețetă de clătite cu carne
De cele mai multe ori, clătitele sunt puse la categoria de deserturi. Totuși, acestea se pot face și cu o umplutură sărată sau cu carne, asta dacă nu ții post, bineînțeles.
Pentru cei care nu țin post, rețeta nu este deloc grea, doar vei avea nevoie de mai multe ingrediente.
Pentru aluat vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
- 1 litru apă
- 25 linguri de făină
- un ou
- sare
Pentru umplutură vei avea nevoie de:
- 2 cepe
- 2 morcovi
- 700 grame carne tocată
- sos Teriyaki
- sos Barbecue
- sos Worcestershire
- sare
- piper
- mărar
- leuștean
- cimbru
- chilii
- ciuperci Champignon
- cașcaval
Pentru sos vei avea nevoie de:
- pastă de tomate
- 1 linguriță muștar
- 1 lingură zacuscă
- 1 lingură smântână
- sare, piper
- usturoi pasat
- puțin suc de lămâie
Cu aceste ingrediente vei obține 11 clătite.
Mod de preparare clătite cu carne
Începem prepararea aluatului pentru clătite bătând oul într-un castron și adăugând apoi apa. Cernem făina, adăugăm sarea și amestecăm totul folosind un tel, până când obținem o compoziție omogenă și ușor vâscoasă.
Într-o tigaie potrivită pentru prăjit clătite, încălzim puțin ulei și turnăm aluatul pentru a coace clătitele.
Pentru a pregăti umplutura, vom mărunți fin ceapa și morcovii, apoi călim legumele pentru câteva minute la foc mic. Adăugăm carnea și o lăsăm să se gătească până când își schimbă culoarea.
Adăugăm sosurile și condimentele, estimez că am pus în jur de o lingură sau două din fiecare sos, dar poți ajusta cantitatea după preferințele tale. Lăsăm amestecul pe foc mic pentru încă 10 minute. Introducem ciupercile tăiate cuburi și le gătim timp de 1-2 minute. Chiar dacă ciupercile vor lăsa puțină apă, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece acest aspect contribuie la consistența dorită a preparatului.
Vom pregăti sosul pe care îl vom folosi pentru a unge ușor tava și pentru a acoperi clătitele. Amestecăm toate ingredientele necesare pentru sos.
Umplem fiecare clătită cu carnea deja gătită și răcită. Apoi, presărăm puțin cașcaval ras și le rulăm, sigilându-le capetele asemenea sarmalelor. Clătitele sunt apoi așezate într-un vas termorezistent uns cu unt și pesmet, adăugând și un strat subțire de sos pregătit anterior. Ungem clătitele cu sosul rămas, adăugăm felii de cașcaval deasupra și introducem tava în cuptorul preîncălzit la foc mediu. Le lăsăm până când se formează o crustă frumoasă deasupra, scrie bucataras.ro.