Clătite moi și pufoase mai mult timp

Clătitele sunt preferate de toată lumea, indiferent de compoziția cu care sunt umplute. În teorie, nu este deloc greu să prepari acest desert, însă trebuie să ai mare grijă atunci când o faci pentru ca ele să iasă delicioase.

Mulți oameni le mănâncă imediat, însă sunt și cei care preferă să păstreze clătite și pentru mai târziu. Pentru ca acestea să rămână moi și pufoase, cofetarii folosesc un anumit truc.

Laptele nu trebuie să lipsească din rețetă

Un pas important pentru ca desertul să fie cât mai moale și mai delicios este să nu uiți să adaugi lapte.

În cazul în care ești la dietă și nu vrei să faci nicio concesie în acest sens, poți opta pentru alte tipuri de lapte, precum cel de cocos sau de migdale.

lapte
Ce tipuri de lapte poţi folosi? / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum păstrezi clătitele moi mai mult timp?

Ai făcut mai multe clătite decât plănuiai? Ai mâncat câteva și deja te-ai săturat dar nu știi ce să faci cu cele rămase?

Nu este nicio problemă. Indiferent de motivul pentru care vrei ca acest desert să rămână moale există un truc care te poate ajuta.

Trucul, folosit de cofetarii cu experiență, nu este deloc greu și nici nu implică să ai anumite ustensile în casă.

Tot ce trebuie să faci este să acoperi farfuria sau platoul pe care ai așezat clătitele. Ele trebuie acoperite cu folie alimentară și așezate într-un loc răcoros.

Atunci când vrei să te bucuri din nou de gustul lor, le poți încălzi la cuptorul cu microunde. Atenție, însă, nu ar fi recomandat să le lași mai mult de 15 secunde.

Clătite
Secretul pentru cele mai bune clătite/SURSA FOTO: Dreamstime

Rețetă de clătite simple

Ingrediente

Ingrediente necesare:

  • 3 ouă
  • 300 g făină
  • 300 ml lapte
  • 250-300 ml apă minerală
  • 3 linguri unt topit (opțional)
  • 1 praf de sare
  • Opțional: 1-3 linguri zahăr, după gust
  • Arome: 1 linguriță extract de vanilie sau un plic de zahăr vanilat și, la preferință, puțină coajă de lămâie rasă. Aromele se adaugă doar dacă dorești să prepari clătite dulci
  • Aproximativ 50 ml ulei pentru prăjit
  • Apa minerală sau laptele pot fi înlocuite cu apă simplă, însă clătitele nu vor avea aceeași textură pufoasă

Aspecte de luat în considerare când prepari clătite

Cel mai esențial aspect pe care trebuie să-l iei în considerare este alegerea tigăii. Doar o tigaie de calitate superioară îți va garanta nu doar o experiență culinară excelentă, ci și economisirea timpului petrecut în bucătărie.

O tigaie adecvată pentru a pregăti clătite are o coadă lungă și pereții laterali nu foarte înalți. Este important să te asiguri că aluatul nu se lipește de suprafața ei. Tigăile moderne, din teflon, sunt opțiuni ideale, dar și o tigaie clasică, neagră, așa cum se găsește în bucătăria bunicilor, poate să își facă treaba foarte bine.

În primul rând, este important să înțelegi că acest tip de aluat este extrem de flexibil. De exemplu, dacă nu dispui de lapte, poți să pregătești clătitele simplu, doar cu ajutorul apei minerale.

Dacă nu ai la dispoziție trei ouă, aluatul poate fi pregătit și cu două sau chiar cu unul, în cazul în care acesta este mai mare.

Ai posibilitatea să adaugi în aluat și o mică cantitate de grăsime, cum ar fi unt topit sau ulei, aproximativ trei linguri. Totuși, dacă dorești un aluat mai ușor, poți să eviți acest ingredient.

Cât despre prăjirea clătitelor, poți opta pentru ulei, unt topit sau o combinație între cele două. În cazul în care folosești o tigaie modernă, ai opțiunea să pregătești clătitele fără niciun adaos de grăsime.

Mod de preparare

Ia un castron, sparge ouăle și bate-le împreună cu sarea. Adaugă apoi făina, alternând cu laptele.

Amestecă bine compoziția cu un tel după fiecare adăugare. Dacă dorești să adaugi arome, pune extractul de vanilie și zahărul vanilat încă de la început. Ai grijă să nu exagerezi cu zahărul, deoarece acesta se caramelizează în tigaie și vei obține clătite închise la culoare.

Continuă să amesteci bine compoziția cu un tel, o lingură sau un mixer și insistă asupra eliminării cocoloașelor.

Sfat: Dacă optezi pentru un mixer, adaugă toate ingredientele încă de la început în castron și amestecă până când compoziția devine omogenă.

Aluatul trebuie să fie uniform, fără cocoloașe, având o consistență mai lichidă pentru clătite subțiri și mai densă pentru clătite mai groase.

Pe măsură ce stă, acest tip de aluat va căpăta o consistență mai groasă. Este important să verifici constant consistența și poți adăuga puțin lichid ori de câte ori observi că s-a modificat pentru a obține rezultatul dorit în desert.

Încinge tigaia bine și unge suprafața ei cu grăsime. Dacă nu dorești clătite foarte grase, poți folosi o pensulă pentru a aplica grăsimea.

Ia tigaia încinsă în mâna stângă și, cu ajutorul unui polonic sau al unei căni, toarnă compoziția în tigaie. Este important ca aceasta să sfârâie. În același timp, rotește tigaia astfel încât aluatul să se așeze uniform, acoperind întreaga suprafață a tigăii.

Atunci când suprafața vizibilă a aluatului își pierde aspectul lucios și marginile clătitei încep să capete o nuanță auriu, este momentul să întorci clătita. Poți utiliza o spatulă de lemn sau, dacă ai îndemânare, poți să arunci clătita în sus.

După întoarcere, clătita se mai coace puțin, până când și partea expusă la foc începe să capete o nuanță rumenie.

Clătitele se așează una peste alta pe o farfurie pe măsură ce sunt coapte.

Conform rețetei clasice de clătite, acestea pot fi umplute la final cu gem sau dulceață. Poți să le rulezi, să le împachetezi sau să le aranjezi sub formă de tort.