Clătite moi și pufoase pe toată suprafața

Clătite moi și pufoase pe toată suprafața. Acest desert este unul ușor de preparat. De cele mai multe ori, ingredientele de care ai nevoie se află chiar pe rafturile din cămară.

Dacă vrei să faci clătite moi pe toată suprafața ar fi mai bine să renunți la zahăr. Acesta este ingredientul care face ca acest desert minunat să se usuce pe margini.

Zahărul, atunci când este pus pe foc, se caramelizează. Din acest motiv, marginile clătitelor devin uscate.

Dacă renunți la zahăr, atunci preparatul devine potrivit și pentru cei care țin dietă. În cazul în care îți faci probleme cu privire la gustul clătitelor fără zahăr, află că ele vor fi la fel de bune.

Lipsa zahărului din compoziția clătitei va fi înlocuit de zahărul din crema sau din gemul pe care îl vei folosi pentru umplutură.

clatite
SURSA FOTO: Dreamstime

Rețetă de clătite moi, fără zahăr

Pe internet sunt multe rețete de clătite fără zahăr, atât pentru cele clasice, așa cum le știm de la bunici, dar și pentru cele americane.

Indiferent de tipul de clătită pe care îl alegi, vei găsi cu siguranță și o variantă fără zahăr.

De exemplu, pentru clătite normale fără zahăr vei avea nevoie de:

  • 500 g făină
  • 400-450 ml apă minerală
  • 2 ouă
  • dulceață/Nutella/fructe

Cu aceste ingrediente puteți face 10 clătite, iar timpul de preparare nu este mai lung de 30 de minute.

Dacă vrei să faci clătite americane fără zahăr, atunci poți urma această rețetă de la jamilacuisine.ro.

Vei avea nevoie de:

  • 250 ml lapte
  • 250 g făină
  • 3 banane
  • 30 ml ulei
  • 2 ouă
  • 10 g praf de copt
  • 1 linguriță esență de vanilie
  • puțină sare

Rețeta nu este deloc grea și se poate găsi pe pagina de YouTube a acesteia.

Istoria clătitelor

Având în vedere că există multe tipuri de clătite, este greu să spunem cu exactitate atunci când au apărut ele și de la ce nație provin.

Nu este exclus ca ele să provină de pe vremea romanilor, și chiar cercetătorii au precizat că aceste preparate erau întâlnite pe drumurile străbătut de legiunile romane.

Grecii, de partea cealaltă, spun că de la ei provin clătitele, chiar din perioada antică.

Cronicarul Aethenaus povestea despre acest preparat care era denumit plakous. El era făcut din:

  • 500 g făină
  • 60 ml vin alb
  • 60 de ml lapte
  • sare

Ele erau apoi asezonate cu miere și chiar și cu brânză.

Clătitele sunt nelipsite în Franța, unde se numesc crepes, dacă sunt dulci, sau galette, dacă sunt sărate. Mai găsim clătite și în Anglia, Germania și chiar în Asia.