Dezvoltarea industriei eoliene a fost generată de legea 220/2008 privind promovarea producţiei de energie din surse regenerabile de energie, modificată ulterior în 2010, iar astăzi, această industrie, cu cei peste 3000 de MW instalați, presupune un efort financiar de peste 5 miliarde de euro.
”În anul 2013 a inceput un șir de modificari legislative care au supus industria unor șocuri financiare, creând dificultăți majore in operarea centralelor instalate”, potrivit Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA). Studiul independent efectuat de către firma de consultanță Ernst and Young (EY), citat de RWEA, a relevat, strict pe baza situațiilor financiare depuse de companii la Registrul Comerțului, că pierderile industriei eoliene au fost, în anii 2014 şi 2015, de peste 4,1 miliarde lei, în principal din cauza deprecierilor de active de circa 2,5 miliarde lei la care au fost nevoite sa recurgă companiile din domeniul eolian ca urmare a neîncasării fluxurilor de numerar din cauza schimbării retroactive a legislației.
”RWEA apreciază faptul că proiectul de OUG (n.r. – pentru completarea și modificarea Legii 220/2008 ) păstrează valoarea minimă a prețului certificatelor verzi așa cum a fost asumată la momentul realizării investițiilor și pe baza cărora s-au realizat planurile de afaceri ale producătorilor, definește si fizeaxă numărul de certificate verzi care urmează a fi achiziționate în fiecare an, crescând totodată numărul față de cel care ar fi fost cumpărat in lipsa modificării legislative, prelungește perioada de viață a certificatelor pe toată durata de viață a schemei de suport începând cu anul 2017 și introduce mecanisme de tranzacționare transparente si echidistante față de toți participanții in piată”, reiese din datele asociației.
Totodată, potrivit RWEA, proiectul de OUG nu elimină total riscul producătorilor, dimpotrivă, în anumite cazuri îl crește. Astfel, nu este clar definit impactul la consumatorul final, în această privinţă existând doar interdicția depășirii acestuia; se elimină indexarea valorii certificatelor verzi cu inflaţia din zona euro, în condiţiile în care preţul certificatelor este stabilit în moneda unică europeană, scade nivelul penalităților pentru furnizorii care nu își îndeplinesc obligația de achiziție de certificate verzi etc.
Conform datelor din piață, industria eoliană a fost cea mai afectată de măsurile retroactive impuse prin legislația anilor 2013-2014, când a pierdut jumătate din numărul de certificate cuvenite conform schemei de ajutor de stat. La sfarșitul anului 2015 se vorbea de pierderi de aproape 1 miliard de euro, raportat la un total de 5 miliarde cat reprezintă valoarea investițiilor in energie eoliana. “O măsură care ar perpetua sau chiar ar inrăutăți starea actuală ar fi fatală industriei energiei eoliene”, a declarat Claudia Brânduș, președinte al Consilului Director al RWEA.