Firmele românești trebuie susținute prin scăderea plafoanelor la energie
Potrivit lui Claudiu Manda, firmele românești trebuie susținute prin scăderea plafoanelor la energie.
„În scurt timp, vom propune noi soluții pentru o reglementare mai eficientă a prețurilor la energie, cu scopul de a sprijini economia națională și de a proteja puterea de cumpărare a fiecărui cetățean”, a scris acesta pe Facebook.
„Cu fiecare zi, ne străduim să găsim cele mai bune soluții pentru a ușura povara economică asupra românilor. Plafonarea prețurilor la energie a demonstrat deja că poate fi un scut eficient împotriva inflației, opunându-se speculei și stabilizând prețurile.
Prin această măsură, am reușit să aducem inflația la un nivel de o singură cifră. Dar nu ne oprim aici! Ne-am asumat angajamentul de a continua această politică cel puțin până în 2026, cu perspectiva unei extinderi automate”, a adăugat eurodeputatul.
Claudiu Manda a mai precizat că acum, atenția este îndreptată către firmele românești.
„Este esențial să le susținem prin scăderea plafoanelor la energie, astfel încât să le facilităm o reducere a costurilor de producție. Acest pas este crucial pentru a combate una dintre principalele surse ale inflației.
În scurt timp, vom propune noi soluții pentru o reglementare mai eficientă a prețurilor la energie, cu scopul de a sprijini economia națională și de a proteja puterea de cumpărare a fiecărui cetățean”, a mai scris social-democratul.
Măsurile Guvernului au protejat puterea de cumpărare a românilor
Reglementările guvernamentale din domeniul energiei și alimentelor au prevenit o criză socială și economică de amploare. Acestea au asigurat stabilitate într-un mediu marcat de incertitudine. De asemenea, au contribuit la refacerea puterii de cumpărare afectate de multiplele crize care s-au succedat și s-au suprapus (pandemie, criza energetică, inflație, război).
Aceste reglementări au ținut prețurile sub control. De asemenea, au reprezentat un gest de solidaritate față de cei mai vulnerabili dintre cetățenii români. Fără aceste măsuri, impactul negativ asupra veniturilor ar fi fost semnificativ. Iar redresarea ar fi durat ani de zile. Așa s-a întâmplat în urma crizei din 2010. Atunci, a fost necesar un interval de 5 ani pentru recuperare.
Mai mult decât atât, s-a reușit nu doar să se oprească trendul inflaționist, dar și să se protejeze puterea de cumpărare a cetățenilor și a companiilor într-un context extrem de dificil.
Datele economice au fost confirmate de surse independente precum studiul realizat de Fundația Friedrich-Ebert-Stiftung. Acestea arată că măsurile implementate la nivel guvernamental pentru a contracara creșterile speculative ale prețurilor la energie și alimente au avut un impact real în protejarea puterii de cumpărare a românilor. În absența acestor măsuri, o familie obișnuită din România ar fi trebuit să aloce cu 3.000 de euro mai mult pe an.
Cei care nu ar fi putut face față acestei creșteri ar fi fost nevoiți să-și restrângă cheltuielile și să suporte o scădere a nivelului de trai. Este o lecție de care ar trebui să țină cont toți cei care au criticat intervenția statului pentru a opri aceste două surse ale inflației din România. Mai multe puteți citi aici.