Preşedintele Grupului Jidvei, Claudiu Necşulescu, a participat la o conferinţă online organizată de Capital, unde a vorbit despre câteva dintre problemele sectorului vitivinicol din România.
Claudiu Necșulescu, preşedintele Grupului Jidvei şi al Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), spune că industria de profil a trecut printr-o perioadă dificilă între 2010 şi 2012, având foarte mult de suferit din cauza presiunii produselor sosite din străinătate, din Spania în special, dar nu numai, la preţuri foarte mici.
„Măsurile propuse în noul format de regulament sunt cele care sprijină în mod special Spania, Italia, Franţa, ţări care sunt pregătite atât pentru distilarea de criză, cât şi pentru recoltatul în verde. Sunt chiar măsurile pe care ei le pot implementa foarte uşor.
Apropo legat de distilarea de criză, trebuie să înţelegem că în România mai sunt maxim doi producători, unul în faţa dumneavoastră şi mai este unul pe care-l cunosc să aibă coloană de distilare. Dar nu reprezintă o soluţie. În România, consumul de distilate de vin nu are o pondere şi o susţinere foarte puternică, iar la costurile pe care le avem legate de producţia de vin, să gândim că vom putea transforma vinul în alcool sanitar, iarăşi nu poate fi o soluţie”, a declarat Claudiu Necşulescu, în cadrul unei conferinţe online realizate de Capital.
Preşedintele Grupului Jidvei a venit şi cu o critică la adresa guvernanţilor, care nu se apleacă suficient asupra nevoilor din acest sector.
„Ce pot să reproşez Ministerului Agriculturii şi în mod special Guvernului şi a întregii clase politice este că nu reuşim să avem acea coloană şi forţă să… nu neapărat să impunem, argumente am oferit… să avem forţa de a convinge de nevoile pe care le avem în acest moment. Mă surprinde pentru că la nivel european există, cel puţin aşa se clamează, o deschidere în a da mai multă putere de decizie statelor membre în a găsi soluţii de moment. Suntem în situaţie de criză, iar statele membre ar trebui să aibă capacitatea şi puterea de a lua decizii care să se plieze cât mai bine nevoilor din acest moment.
Cele două măsuri propuse, cu susţinerea pe suprafaţă şi cu pierderile de venituri, sunt măsuri imediate (…) susţinerea asta le-ar permite să ducă în continuare toate lucrările pe care le au în partea de viticultură. Mai mult, sunt şi proiecte în curs care trebuie susţinute. Oamenii descurajaţi, probabil că o parte din ei nici nu vor mai finaliza proiectele care sunt deja iniţiate, văzând că statul, Guvernul, nu are o aplecare asupra acestui sector”, a mai declarat Claudiu Necşulescu.