Săftoiu consideră că ștergerea unei mari părți a datoriilor Greciei este rezultatul unei puternice presiuni exercitată de gruvernul de la Atena asupra oficialilor europeni, iar România a rămas doar cu o „usturime în părțile sensibile”.
„Comparaţia cu Grecia pentru România e una care ne face să credem că de fapt noi ne-am pus singuri în ofsaid, în condiţiile în care presiunea străzii şi măsurile de austeritate au mers mână-n mână în Grecia. Şi au obţinut această ştergere istorică. Noi ne-am ales doar cu usturimea nu ştiu unde, în părţile sensibile, în vreme ce grecii au şi ieşit în stradă şi au făcut presiune, iar guvernul a reuşit să negocieze”, a menționat Claudiu Săftoiu.
„Polonezii au avut unul din cele mai mari ritmuri de occidentalizare după ’90. Şi până în 1995 li s-au şters datoriile complet. După care Polonia a ajuns ce a ajuns. De ce? Pentru că au avut un Papă la Vatican. E evident. Că vorbeam de un lobby de care nimeni nu mai vorbeşte. Şi acum pentru că românii nu ştiu a se descurca în aceste chestiuni internaţionale, în condiţiile în care vorbim în modul ăsta barbar despre liderii care acum ne sunt marea familie europeană. Traian Băsescu se duce şi trânteşte acolo toate minunăţiile de pe lume. Dacă am fi avut acest concept diplomatic românesc, o agresivitate şi o diplomaţie a României, aşa cum ne-am obişnuit, între războaie, cu siguranţă alta ar fi fost situaţia noastră. Dar totul se rupe în momentul în care, de la Bucureşti, Traian Băsescu impune diplomaţiei româneşti un ritm cazon. Or, din punctul ăsta de vedere nu avem nici un rezultat. Şi de aceea eu cred aşa. Că sunt naţiuni nu norocoase, ci care îşi caută norocul şi-l forţează. Au fost polonezii, sunt grecii acum. Iar românii rămân ultimii pentru că se trezeşte câte un mic Vlad Ţepeş doar aşa, în efigie, care în secolul XXI crede că dacă împilează poporul îi mulţumeşte, iar toţi cei din jur îl aplaudă şi-i aduc ca şi cadouri ţepele. Nu-i cazul. E o cale greşită. Greşeala României în comparaţie cu Grecia a fost că tempoul nostru în ce priveşte ieşirea din criză şi afrontarea cu criza n-a reprezentat nimic altceva decât suferinţă şi decizii aleatorii luate la nivel înalt, care n-au putut fi contracarate în nici un fel în mod intern. De aceea cred că clasa politică e prima responsabilă, dar şi noi ceilalţi care n-am reuşit anul trecut să stăm suficient de mult în stradă pentru a ne apăra de imbecilitatea conducătorilor noştri”, a încheiat Săftoiu, fost consilier al președinteluiu Băsescu.
Claudiu Săftoiu: „Băsescu impune diplomaţiei româneşti un ritm cazon”
30 octombrie 2011, 08:32
Ultima modificare în 30 octombrie 2011, 10:32
Comentând declarațiile făcute de președintele Traian Băsescu într-un interviu acprdat TVR, Claudiu Săftoiu a menționat că lipsa unui „concept diplomatic românesc” este una dintre marile probleme de politică externă.
Etichete: grecia
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Eveniment
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook