Prezent la o conferinţă, organizată de BNR împreună cu revista Capital, Claudiu Şerban, directorul general al Editurii Evennimentul şi Capital, a punctat faptul că din totalul cheltuielilor angajatorului, mai mult de 50% se duc la stat, date fiind contribuţiile sociale şi cota unică de impozitare.

„Statul este un prost administrator”, a afirmat Claudiu Şerban, adăugând că nivelul de fiscalizare a forţei de muncă este mult prea mare.

România este pe locul trei în Uniunea Europeană în privinţa contribuţiilor sociale. În anul 2001 aveam 55% nivelul contrbuţiilor fiscale. Am reuşit în 2008 să le aducem la 41,8%, cu preţul unei scăderi a încasărilor în PIB cu un punct procentual. Deci am scăzut contribuţiile sociale cu mai mult de 10 puncte, cu preţul unui singur punct procentual din PIB.

Există un grad de suportabilitate a fiscalităţii, peste care rezultatele nu mai sunt pozitive, ci negative.

Există o mie de feluri de contracte: naţionale, la nivel de ramură, la nivel de grup. Mi se pare că nu este încurajată performanţa şi prin dificultatea de a desfiinţa un post. Din practica juridică, probabil că foarte puţine din procesele unui angajat contra angajatorului au fost câştigate de angajator. Este o birocraţie excesivă.