Clienţi-surpriză cu multe conturi goale de pensii

Administratorii fondurilor private de pensii s-au trezit cu câteva sute de mii de noi clienţi, repartizaţi aleatoriu. Majoritatea nu au însă nicio contribuţie virată. Numărul clienţilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) a ajuns la 4,75 milioane, depăşind cu mult chiar şi cele mai optimiste aşteptări ale administratorilor. Aceştia estimau, după finalizarea campaniei iniţiale de aderare, că ar urma să intre în sistem 100.000 – 200.000 de participanţi

Administratorii fondurilor private de pensii s-au trezit cu câteva sute de mii de noi clienţi, repartizaţi aleatoriu. Majoritatea nu au însă nicio contribuţie virată.

Numărul clienţilor fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) a ajuns la 4,75 milioane, depăşind cu mult chiar şi cele mai optimiste aşteptări ale administratorilor. Aceştia estimau, după finalizarea campaniei iniţiale de aderare, că ar urma să intre în sistem 100.000 – 200.000 de participanţi anual. Numărul clienţilor noi ai fondurilor în primul an de funcţionare se ridică la aproape 600.000 de persoane. Însă, aproape 520.000 dintre aceştia au fost înregistraţi ca participanţi în urma distribuirii aleato­rii  de către Casa Na­ţio­nală de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări So­cia­le (CNPAS). Procedura se aplică persoanelor cu vârste sub 35 de ani, pentru care se plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii şi care nu optează pentru un anumit fond privat timp de patru luni de la angajare.

Participanţii distribuiţi aleatoriu fondurilor în urma acestei „loterii” nu sunt însă clienţii ideali, remarcându-se, potrivit administratorilor, prin lipsa de contribuţi. De exemplu, la fondul ING, procentul conturilor noilor participanţi care au fost reapartizaţi prin „loterie” a fost, în martie, de peste 40%, dublu comparativ cu numărul celor care au intrat în fond în urma semnării unor acte de adeziune. Fondul ING administrează contribuţiile a circa 33% din clienţii de pe Pilonului II al sistemului de pensii.

La nivelul întregii pieţe, nu există statistici referitoare la ponderea conturilor goale în cazul participanţilor repartizaţi  aleatoriu la fonduri, oficialii CNPAS explicând că nu au fost interesaţi de acestea. „Nu ştiu, nu am făcut calcule. Ei (n.r.: administratorii) n-au de făcut altceva decât să-şi numere banii”, spune preşedintele CNPAS, Doina Pârcălabu. Ea afirmă că nou-intraţii sunt proaspeţii absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ sau cei care lucrează sezonier.

„Persoanele repartizate aleatoriu ştiu sau nu ştiu care le sunt drepturile şi obligaţiile. Dacă eşti o persoană responsabilă, te duci şi optezi, nu laşi să fii repartizat aleatoriu. Or, aici, am impresia că discutăm despre persoane care au un nivel de instruire mai scăzut, au locuri de muncă temporare”, spune Pârcălabu.

Ne interesează cum evoluează viramentele către fondurile de pensii. De ce contul acela este gol ne-a preocupat mai puţin.
Doina Pârcălabu, preşedintele CNPAS

87% din noii participanţi au fost distribuiţi aleatoriu pentru că nu au optat, patru luni după angajare, pentru un anumit fond de pensii

9,3% din participanţii pe Pilonul II (pensii private obligatorii) nu au nicun leu în conturile individuale. Sistemul a pornit la drum cu un procentaj al conturilor goale de 23%