Banca Nationala indeamna bancile comerciale la inasprirea conditiilor de creditare. Modificarea regulamentului privind clasificarea creditelor, asteptata in sistemul bancar, va obliga bancile ca, in procesul de creditare, sa tina seama de situatia financiara a companiilor solicitante de imprumuturi. Vor avea noile masuri un impact negativ in relatia banca-client? Vor conduce ele la cresterea dobanzilor active in sistemul bancar? „Trendul dobanzilor va ramane acelasi, adica in scadere”, apreciaza Doru Lionachescu, vicepresedinte la Citibank Romania. In acelasi timp, riscul ca volumul creditelor sa se reduca, drept consecinta a noilor reglementari, este minor. „In sistemul bancar exista lichiditate, iar alternative pentru plasamentele bancilor nu prea sunt; dealeri sau companii bune sunt rare in economia romaneasca, o economie mica, iar concurenta in sistemul bancar creste. Toate acestea vor trage dobanzile, in continuare, in jos. Pe medie. Punctual, in functie de riscul pe care-l prezinta o companie sau alta, dobanzile vor fi majorate de bancile care vor fi obligate, prin noile reglementari, sa scoata de sub pres creditele mai putin curate”, explica oficialul Citibank.
Rasvan Radu, vicepresedinte Raiffeisen – Banca Agricola, apreciaza, la randul sau, ca „relatia banca – client nu se va deteriora”. El apreciaza, insa, ca noile reglementari „vor echilibra, oarecum, situatia in care astazi multe companii nu vor sa aiba rezultate financiare bune, pentru a ocoli fiscalitatea”.
Sursele citate reprezinta grupuri bancare internationale, pentru care reglementarile ce urmeaza sa apara nu reprezinta o surpriza. „Conditiile noastre de creditare sunt similare cu cele impuse de Banca Nationala, prin reglementarile ce urmeaza sa apara”, afirma Rasvan Radu. „Noile norme reflecta sistemul de creditare american, pe care noi deja il aplicam”, spune Doru Lionachescu.
Lovite vor fi bancile pentru care volumul creditelor acordate companiilor cu rezultate financiare slabe este preponderent. Prin provizionarea suplimentara a acestora, bancile respective isi vor diminua profiturile. Fireste, ele vor incerca sa recupereze aceste pierderi pe seama debitorilor, ridicand costul creditelor acordate companiilor cu rezultate financiare slabe.
In lumea afacerilor, noile reglementari nu fac mare zgomot. Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), nu se asteapta la efecte negative de pe urma implementarii noilor norme de creditare. „In cifre absolute, volumul creditelor neguvernamentale nu cred ca va inregistra modificari substantiale, asa cum nu intrevad schimbari in ceea ce priveste trendul dobanzilor la credite”, apreciaza presedintele AOAR. Pogonaru crede, insa, ca a venit momentul in care bancile sa accepte sa micsoreze diferentele intre dobanzile la creditele acordate si cele practicate la depozite. Aceasta ar putea face mult mai accesibile creditele pentru clientii bancilor si, in acelasi timp, imprumuturile, mai ieftine, ar deveni mult mai sigure pentru sistemul bancar.
Situatia clasificarii creditelor acordate de sistemul bancar (milioane dolari)
Perioada Total Standard In observatie Substandard Indoielnic Pierdere
Ian. 2001 2.904 2.702 32 51 19 93
Ian. 2002 3.516 3.366 27 32 16 76
Feb. 2002 3.557 3.429 31 31 19,5 47
Provizioane constituite de banci (milioane dolari)
Perioada Total Standard In observatie Substandard Indoielnic Pierdere
Ian. 2001 111 – 1,5 8 9 93
Ian. 2002 91 – 1,3 6 8 76
Feb. 2002 64 – 1,5 6 10 47