Fondurile de pensii private obligatorii vor primi începând cu această lună un număr egal de clienţi în cadrul procesului de distribuire aleatorie a angajaţilor care nu optează pentru un fond într-o perioadă de patru luni de la angajare. Noile reguli de repartizare a celor indecişi sunt stabilite printr-o normă adoptată recent de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP). În luna ianuarie au fost aplicate alte reguli de împărţire a participanţilor nehotărâţi cătr
Fondurile de pensii private obligatorii vor primi începând cu această lună un număr egal de clienţi în cadrul procesului de distribuire aleatorie a angajaţilor care nu optează pentru un fond într-o perioadă de patru luni de la angajare. Noile reguli de repartizare a celor indecişi sunt stabilite printr-o normă adoptată recent de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private (CSSPP).
În luna ianuarie au fost aplicate alte reguli de împărţire a participanţilor nehotărâţi către fondurile de pensii: ING şi Allianz-Țiriac (care administrează împreună aproape 60% din conturile de pe Pilonul II) nu au primit niciun client, iar celelalte fonduri au primit un număr de clienţi direct proporţional cu clienţii noi atraşi. Aplicarea acestui algoritm de împărţire a participanţilor a fost suspendată de instanţă la mijlocul lunii trecute, în urma unei cereri depuse de ING, Allianz-Țiriac şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România.
Până la sfârşitul anului, fondurile de pe Pilonul II primeau în cadrul loteriilor lunare un număr de participanţi stabilit în funcţie de cota de piaţă. În absenţa ultimei reglementări, începând din această lună s-ar fi revenit la distribuirea aleatorie a participanţilor în funcţie de cota de piaţă a fiecărui fond.
Loteriile lunare reprezintă cea mai importantă sursă de noi clienţi pentru administratorii de pe Pilonul II: în prezent, trei sferturi din noii participanţi ajung clienţii unui administrator în urma procesului de distribuire aleatorie. Numărul participanţilor distribuiţi aleatoriu fondurilor de pensii de la lansarea Pilonul II şi până în prezent se ridică la circa un milion de persoane.