Clientii pot sa aleaga dobanda

Benesh Avital: Este adevarat. La prima vedere ar putea sa para paradoxal noul nostru produs intitulat "Tu decizi dobanda", dar veti vedea ca atat clientul cat si banca au de castigat. In Israel, cand a fost lansat pe piata acest produs el a fost un adevarat succes. Trebuie inteles insa mecanismul de functionare al acestui produs. Spre exemplu, cineva care doreste sa faca un depozit la noi poate sa opteze pentru acest produs, cu conditia ca suma pe care o va depune in cont sa fie de minim cinci m

Benesh Avital: Este adevarat. La prima vedere ar putea sa para paradoxal noul nostru produs intitulat „Tu decizi dobanda”, dar veti vedea ca atat clientul cat si banca au de castigat.
In Israel, cand a fost lansat pe piata acest produs el a fost un adevarat succes. Trebuie inteles insa mecanismul de functionare al acestui produs. Spre exemplu, cineva care doreste sa faca un depozit la noi poate sa opteze pentru acest produs, cu conditia ca suma pe care o va depune in cont sa fie de minim cinci milioane de lei. Apoi, respectivul va putea sa aleaga dobanda pe care o doreste (intre 0 si 20% n.r.) dintr-o grila pe care noi i-o punem la dispozitie. El de fapt va alege o perioada si o „pereche” de dobanzi, prima dintre ele fiind cea pe care noi o bonificam la depozit, iar cea de-a doua pe care o avem la creditul pe care il acordam. Sa spunem ca respectivul client a venit cu zece milioane de lei si a ales a doua pereche de dobanzi de sus in jos, corespunzand perioadei de patru luni (5% dobanda la depozit si 4,9% dobanda la credit). El va depune cei zece milioane de lei pe o perioada de patru luni, bani pe care va primi o dobanda de 5% pe an. Dupa cele patru luni, el va putea sa-si retraga depozitul constituit la noi si in decurs de 30 de zile de la retragerea acestuia sa solicite un credit egal ca valoare cu depozitul pe care noi i l-am inapoiat, credit la care dobanda ce o are de achitat va fi de doar 4,9%. Avantajul clientului va fi acela ca va beneficia dupa cele patru luni in care nu se atinge de bani depusi la noi atat de depozitul pe care l-a constituit la Eurom Bank, dar si de un credit egal ca valoare cu depozitul avut care va fi acordat pe urmatoarele patru luni la o dobanda foarte avantajoasa (chiar mai mica decat cea de la depozit). Banca nu iese nici ea in pierdere pentru ca in cele patru luni in care depozitul a ramas la ea va plasa banii incercand sa obtina un maxim de randament. E drept ca nu este un produs care sa aduca un profit rapid pentru banca, dar deviza mea este „Din castig mic nu dai faliment. Din pierdere mare da.”.

Capital: „Tu decizi dobanda” este un produs doar pentru persoane fizice?
Benesh Avital: Nu. Este un produs atat pentru persoane fizice cat si pentru persoane juridice. Un mare avantaj este acela ca dreptul pentru obtinerea unui credit poate fi cesionat unei terte persoane (fizica sau juridica). In aceste conditii, o companie ar putea sa gaseasca extrem de atractiv acest produs, in momentul in care doreste sa-si premieze angajatii. Respectiva companie va opta pentru a-si tine bani in cont pentru „Tu decizi dobanda”. La doua luni, trei luni, patru luni sau sase luni ea va putea sa vada care a fost soldul minim pe care l-a avut in cont pe toata perioada aleasa si va putea apoi sa solicite un credit egal ca valoare cu acel sold. Alte companii care ar putea opta pentru un astfel de produs sunt cele care au venituri si cheltuieli sezoniere si defazate in timp.

Capital: Ce ne puteti spune despre performantele bancii?
Benesh Avital: La 30 septembrie 2002, valoarea activelor Eurom Bank era cu 62% mai mare comparativ cu 31 decembrie 2001. Volumul creditelor acordate a fost cu 92% mai mare la 30 septembrie 2002, fata de 31 decembrie 2001, iar cel al depozitelor atrase cu 235% mai mare. Fondurile proprii au crescut intr-un ritm mai lent inregistrand o crestere de doar 18,4%. Lichiditatea bancii este de 162%, fata de o medie de 139% pe total sistem bancar, in vreme ce solvabilitatea bancii este de 70,71%. Profitul raportat la active (ROA) este unul dintre cele mai mari din sistemul bancar fiind de 9,61% (anualizat).