„Clienţii vechi nu ar trebui să fie defavorizaţi şi captivi ai băncilor la preţuri mari”

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, în cadrul unui seminar de specialitate organizat în acest week-end, la Sinaia, că spera ca, odată cu punerea în aplicare a OUG 50, ce reglementează contractele de credit pentru consumatori, băncile să scadă nivelul DAE, şi că în cazul clienţilor vechi aceştia nu ar trebui să rămână captivi ai băncilor la preţuri mari.'Senzaţia mea este că mai toate băncile merg pe menţinerea dobânzii stabilite iniţia

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a declarat, în cadrul unui seminar de specialitate organizat în acest week-end, la Sinaia, că spera ca, odată cu punerea în aplicare a OUG 50, ce reglementează contractele de credit pentru consumatori, băncile să scadă nivelul DAE, şi că în cazul clienţilor vechi aceştia nu ar trebui să rămână captivi ai băncilor la preţuri mari.

‘Senzaţia mea este că mai toate băncile merg pe menţinerea dobânzii stabilite iniţial. Nu este niciun avantaj al clientului pe costuri. Banca, dacă vrea să-şi mărească marja, o poate face. Speram ca unele bănci să scadă nivelul dobânzii anuale efective, să meargă spre nivele care să fie sustenabile economic. Toate băncile au mers pe ideea de a păstra DAE actual, poate chiar mai mare. Clienţii vechi nu ar trebui să fie defavorizaţi şi captivi ai băncilor la preţuri mari’, a subliniat Chiriţoiu.

Acesta a adăugat că i se pare ciudat ca atunci când un client cere refinanţare băncii la care are credit să nu i se acorde acest lucru.

‘Mi se pare un pic ciudat când se cere refinanţare la aceeaşi bancă, iar banca îi transmite că nu se mai încadrează în condiţii. Sunt situaţii absolut paradoxale. O să facem o analiză post-factum, undeva la sfârşitul acestui an. Nu vor exista sancţiuni după acest raport. ANPC este singura instituţîe care poate aplica sancţiuni. Consiliul Concurenţei ar putea să aplice amenzi numai dacă există înţelegeri între bănci pentru a nu-şi fura clienţii. Eu nu spun că asta se întâmplă. În cazul ăsta vor fi oameni care au sume mari de plată şi vor dori să se agite pentru a primi refinanţare. Atunci noi trebuie să vedem cum se face acest lucru. Ca să vedem efectul OUG, trebuie să aşteptăm. Luni, vom vedea prima fază a OUG. Cred că, la începutul anului viitor, vom putea vorbi despre un raport legat de efectele OUG 50’, a punctat şeful CC.

România a mers cel mai departe

OUG 50/2010, actul normativ care reglementează contractele de credit pentru consumatori, a impus instituţiilor de credit raportarea dobânzilor exclusiv la fluctuaţiile unor indici de referinţă publici, respectiv ROBOR, EURIBOR, LIBOR sau la rata de referinţă a BNR, cu scopul exclusiv al asigurării transparenţei procesului de modificare a ratelor dobânzii, nefiind prevăzută însă şi reducerea dobânzilor aferente contractelor de credit în derulare.

‘Probabil, România a mers cel mai departe, dar în niciun caz nu este singurul stat-membru care a hotărât să facă mai mult decât minimul prevăzut de directiva europeană privind contractele de credit pentru consumatori’, a spus preşedintele CC.

SURSA: Agerpres