Scaderea tarifelor va fi generata de concurenta dintre companiile care, deja, si-au anuntat intentia de a oferi astfel de servicii. Daca in cazul telefoniei mobile au fost acordate initial doar doua licente, iar tarifele au scazut vizibil de la un an la altul, pe piata telefoniei fixe, disputa va fi cu siguranta si mai acerba. Motivul: numarul de competitori va fi nelimitat. Singurul aspect care va limita avantul potentialilor investitori in aceasta zona va fi nivelul ridicat al investitiilor ce
Scaderea tarifelor va fi generata de concurenta dintre companiile care, deja, si-au anuntat intentia de a oferi astfel de servicii. Daca in cazul telefoniei mobile au fost acordate initial doar doua licente, iar tarifele au scazut vizibil de la un an la altul, pe piata telefoniei fixe, disputa va fi cu siguranta si mai acerba. Motivul: numarul de competitori va fi nelimitat. Singurul aspect care va limita avantul potentialilor investitori in aceasta zona va fi nivelul ridicat al investitiilor ce trebuie angajat.
„Tarifele pe fix ar putea scadea cu pana la 50%, datorita concurentei”, declara ministrul comunicatiilor, Dan Nica. Optimismul este si mai mare atunci cand vine vorba de tarifele pentru convorbirile internationale, care ar putea scadea cu pana la 80%.
Aceste previziuni par intr-un fel de domeniul fantasticului pentru abonatii romani carora le-a intrat pana in maduva oaselor teama de valurile de scumpiri ale monopolistului RomTelecom. Cu toate ca autoritatile romane s-au chinuit sa tina pe loc tarifele operatorului national, pana la urma, rezolvarea situatiei va veni in mod natural din partea pietei.
„Liberalizarea va schimba raportul actual intre client si operatorul de telefonie. Clientul va detine controlul asupra operatorului, si nu invers, ceea ce inseamna un mare castig. Clientul va putea sa sanctioneze comportamentul necorespunzator al operatorului in ceea ce priveste calitatea serviciului prestat”, continua Nica.
Liberalizarea pietelor din alte state europene a demonstrat ca asteptarile autoritatilor romane in ceea ce priveste diversitatea serviciilor nu sunt exagerate. Si in Romania, noii operatori vor lansa oferte care mai de care mai tentante pentru a castiga piata. Specialistii se asteapta ca din noiembrie sa apara primele pachete tarifare pentru convorbiri telefonice pe fix. Cum ar putea arata acestea? De exemplu, un client care vorbeste mai mult cu anumit oras din tara ar putea beneficia de gratuitate pe destinatia respectiva. Acelasi client, in cazul in care apeleaza cu predilectie cinci numere, poate opta pentru un abonament care sa-i ofere facilitati de tarif, eventual, chiar gratuitate, exact pentru aceste numere. Practic, se va intampla acelasi lucru ca si in cazul telefoniei mobile, unde clientii au fost asaltati de companiile din bransa cu oferte atragatoare.
Connex si Orange vor sa-si incerce mana si pe fix
Multi dintre cei care vor oferi servicii de telefonie fixa se afla deja in multe din casele romanilor. Viitorii operatori se „ascund” in spatele furnizorilor de Internet sau de programe TV prin cablu. PCNet, RCS sunt doar doua dintre aceste nume. Alte companii din aceasta zona, cum ar fi, spre exemplu, UPC, se afla in expectativa. Totusi, furnizorii de Internet sunt si acum „operatori” de telefonie fixa, daca tinem cont de faptul ca poti vorbi intr-o retea virtuala privata (VPN) care reuneste, de exemplu, sucursalele unei companii nationale. Pe de alta parte, e clar ca nici companiile de telefonie mobila nu vor ramane cu mainile in san.
Bernard Moscheni, director general la Orange Romania, declara ca „tinand cont de reglementarile in vigoare, vom propune servicii bazate pe legaturile internationale. In acest sens dezvoltam o retea de fibra optica; aceasta va fi gata la sfarsitul anului 2002, pentru a putea asigura astfel apeluri internationale la preturi mult mai accesibile fata de cele actuale.”
La randul sau, Ted Lattimore, presedintele MobiFon, si-a exprimat interesul de a intra pe piata convorbirilor internationale. Investitia necesara pentru a putea furniza un astfel de serviciu nici nu este prea mare, fiind necesara o centrala internationala si un contract de interconectare.
„Cred ca operatorii de telefonie fixa vor fi interesati sa ofere servicii de telefonie mai ales pe piata interurbana si pe cea internationala”, afirma Nicolae Oaca, analist de telecomunicatii. Piata internationala este foarte tentanta datorita investitiilor mici care trebuie facute. Spre deosebire de aceasta, piata locala este mai putin atractiva, investitia/ linie de abonat ridicandu-se la peste 600 USD, veniturile totale fiind cu aproximativ 50% mai reduse decat in cazul telefoniei mobile.
Facilitati pentru investitii in zone izolate
Noii operatori se vor bate fie pentru clientii deja abonati la RomTelecom, fie pentru cei neabonati, reprezentanti in principal de cei din zonele neacoperite. Circa 50% din gospodarii au nevoie de un post telefonic fix, ceea ce va ajuta companiile interesate de aceasta piata sa isi gaseasca surse de finantare mai usor. Exista situatii cand investitia intr-o linie telefonica intr-o zona izolata poate ajunge si la 5.000 USD. Pentru investitiile in aceste zone, ministrul Dan Nica spune ca este necesara introducerea unui sistem de compensare, acest aspect urmand a fi precizat in Legea privind serviciul universal, aflata in faza de proiect.
Un alt factor care va determina scaderea tarifelor la convorbiri, mai ales a celor de la fix la mobil, va fi reprezentat de reglementarea tarifelor de interconecatre, care este o componenta fixa in cadrul costului unei convorbiri telefonice. In prezent, costul de interconectare de la fix la mobil este de 0,12 USD, iar invers, numai de 0,05 USD.
Interesant va fi de vazut cum se va adapta actualul monopolist RomTelecom la piata libera. Obisnuit sa-si redreseze situatia financiara din majorarile de tarife, dupa liberalizare, astfel de gesturi arbitrare nu vor mai fi, cu siguranta, posibile. Competitia din piata va forta colosul telecomunicatiilor sa „inventeze” metode economice pentru a-si plomba gaurile financiare.
Ce va fi nou dupa Liberalizare
Inainte de 1 ianuarie 2003:
· monopolistul RomTelecom detine 4,086 milioane de abonati telefonici, rata de penetrare in randul gospodariilor fiind de 46%
· gradul de digitalizare pe piata telefoniei fixe: 67%
· daca la 1 ianuarie 1995 lista de asteptare pentru conectarea la reteaua RomTelecom cuprindea 1,21 milioane solicitari, la inceputul acestui an, ea s-a redus la jumatate. Aceasta si in conditiile in care in iunie anul curent, numarul de abonati de telefonie mobila l-a depasit pe cel al clientilor de fix
· lungimea retelei de fibra optica a RomTelecom a crescut de la 1.080 km in 1995 la aproximativ 20.000 km in 2002.
Dupa 1 ianuarie 2003:
· intrarea pe piata a unor noi operatori de fix din zona Internet, televiziune prin cablu, telefonie mobila va aduce pachetele mixte care vor cuprinde servicii de telefonie fixa combinate cu date, programe TV sau telefonie mobila
· vor aparea pachete tarifare speciale (pentru abonatii care vorbesc mai mult cu un anumit oras, cu un grup restrans de persoane, pentru cei care vorbesc intr-un interval orar etc.)
· specialistii apreciaza diminuarea tarifelor cu pana la 50% pentru convorbirile locale si interurbane, scaderea putand ajunge pana la 80% in cazul celor internationale.
Unele companii au retelele in faza de probe
Cateva companii de cablu TV si Internet se pregatesc din punct de vedere tehnic de multa vreme pentru momentul 1 ianuarie 2003. Acestea au investit zeci de milioane de dolari pentru a pune la punct infrastructuri capabile sa transmita pachete de date/voce/imagine. PCNet a dezvoltat tehnologia DSL (Digital Subscriber Line) care permite transmisii de multe pachete mici de date (asa cum este si cazul celor de voce), prin linii telefonice de cupru, viteza variind intre 1,5 si 9 Mbps la receptie si 16 pana la 640 Kbps la transmisie. Reprezentantii companiei spun ca reteaua se afla in faza de teste, fiind gata in proportie de 80%.
Grupul RCS&RDS a dezvoltat propria retea de fibra optica care, in total, va avea 4.000 km si din care sunt functionali deja 2.000. Reteaua leaga principalele orase ale tarii, in Bucuresti, spre exemplu, fiind instalata de-a lungul tunelelor de metrou. La fiecare statie, exista niste inele de fibra optica care deservesc mai departe zonele invecinate. In principiu, aceasta retea permite din punct de vedere tehnic fie o solutie mixta fibra optica-cablu coaxial (in acest caz poate fi folosita tehnologia voce prin Internet – VoIP), fie o solutie care sa cuprinda cabluri telefonice de cupru.