Impatimitii Internetului cunosc foarte bine o serie de site-uri de pe care isi pot procura produse la preturi de multe ori cu mult mai mici decat cele din magazine. Pentru a intra insa in posesia respectivelor produse ei trebuie sa le plateasca intr-un fel sau altul. Exista mai multe modalitati: ordin de plata, transfer rapid de bani sau folosirea unui card. Ultima varianta este cea mai avantajoasa din punctul de vedere al costurilor. Nu insa toti posesorii de carduri pot folosi cardurile pe care le detin pentru efectuarea unor plati pe Internet.
Ca regula generala, nu poate fi folosit pentru cumpararea unui produs de pe Internet un card ce se utilizeaza doar in mediul electronic, cum este spre exemplu Visa Electron (trebuie sa poata fi folosit si in mediu electronic si in mediu manual).
In Romania, desi din punctul de vedere al fraudei pe Internet ocupam locul sase in lume, din cele 15 banci emitente de carduri, doar cateva nu au carduri ce pot fi utilizate pe Internet, unele fiind chiar banci mari cu o pondere insemnata in piata cardurilor. In general, acestea din urma nu au dezvoltat un astfel de produs, deoarece au considerat ca, la nivelul actual, astfel de tranzactii prezinta un foarte mare grad de risc in Romania. Cele care insa s-au hotarat sa patrunda si pe acest segment, au facut-o prin adoptarea unor masuri speciale.
Astfel, optiunea de folosire a cardului pentru efectuarea unei plati pe Internet este activata de catre banca doar la solicitarea expresa a clientului si in cele mai multe cazuri doar pentru perioade scurte de timp ce merg de la o ora la una-doua zile sau chiar o luna. In plus, clientul se obliga prin contract ca nu va face raspunzatoare banca de tranzactiile ilegale ce sunt facute pe Internet din contul sau de card, raspnderea unor astfel de tranzactii fiind a sa proprie in totalitate. Pentru ca riscul de frauda sa fie foarte mic, bancile recomanda folosirea unui card doar pentru tranzactiile pe Internet, card ce va fi alimentat doar cu sumele necesare respectivei tranzactii, in momentul cel mai apropiat posibil de cel al realizarii platii.
Alte masuri ce pot fi luate de utilizatorul unui card in momentul realizarii unei plati pe Internet sunt: efectuarea de tranzactii numai pe site-uri ale unor comercianti cunoscuti, de preferinta securizate, evitarea site-urilor care nu solicita autentificarea tranzactiei prin Card Verification Value (CVV, echivalentul PIN-ului in lumea virtuala).
In prezent, Banc Post se gandeste la lansarea pe piata a unui card care sa aiba asociat un altul virtual, ce poate fi utilizat doar pe Internet. Cele doua carduri vor avea conturi si parole diferite, iar posesorul va putea transfera singur din contul cardului real in contul cardului virtual diferite sume de bani.    

Sfaturi pentru utilizarea In siguranta a cardului pe Internet

· Efectuarea tranzactiilor numai pe site-uri ale unor comercianti cunoscuti, de preferinta securizate.
· Utilizarea unui card distinct pentru asemenea operatiuni, card in care sa pastreze sume mici de bani, pentru a reduce astfel expunerea.
· Evitarea pe cat posibil a site-urilor comerciale care nu solicita autentificarea tranzactiei prin Card Verification Value (CVV – echivalentul PINului in lumea virtuala).
· Necomunicarea PIN-ului catre alte persoane.