Clima, Europa încetinește
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% și transformarea sistemelor de producție în modele mai durabile au un cost pe care statele membre doresc să îl înţeleagă mai bine.
Din acest motiv, pe lângă solicitarea Comisiei Europene de a pune la dispoziție propuneri legislative pentru a traduce obiectivele convenite în acțiune, se cere efectuarea „unei examinări aprofundate a impactului de mediu, economic și social la nivelul statelor membre”. O cerere care sosește în principal din estul continentului, unde țările care continuă să fie puternic dependente de cărbune (Polonia și România mai presus de toate) se tem că tranziția va fi prea costisitoare. Partenerii estici doresc bani din Europa pentru a înlocui cărbunele cu energie curată, şi toţi partenerii pun întrebări legate de aspectul financiar.
Obiectivele au crescut
UE a decis ca până în 2030 să crească obiectivele de reducere a emisiilor de la 40% la 55%, modificând obiectivele legislației existente și pe cele pe care guvernele și le stabiliseră în acele sectoare care nu erau reglementate de mecanismul de vânzare a drepturilor de emitere (Ets ). Creșterea angajamentelor naționale în aceste domenii comportă costuri majore. Acesta este motivul pentru care orice referire la împărțirea efortului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră între țări în sectoarele transporturilor, construcțiilor și agriculturii, dispare din concluziile summitului liderilor, arată La Stampa.
Pentru aceste trei sectoare, țările mari contestă faptul că trebuie să ne bazăm exclusiv pe criteriul produsului intern brut pe cap de locuitor și ar dori noi parametri. Prin urmare, nu există posibilitatea unui acord.
„Trebuie să ne asigurăm că tranzițiile sociale respectă situațiile economice, care sunt diferite”, reamintește Michel. Mai mult, „problema pusă de toți este importanța protecției sociale în procesul de tranziție ecologică”, măsuri care au un cost.
Așadar, toate aceste aspecte vor fi discutate data viitoare, adică în septembrie, întrucât conform programării, Comisia va prezenta propunerile legislative pe 14 iulie.
În timp ce un dosar este amânat, altul este soluţionat înainte de termen
Liderii europeni dau undă verde acordului privind certificatul digital al UE pentru Covid, documentul conceput pentru călătoriile în spațiul Schengen de liberă circulație fără măsuri restrictive. O aprobare formală, având în vedere acordul la care s-a ajuns în cadrul negocierilor interinstituționale dintre Parlament și Consiliul UE. Acum, liderii solicită „implementarea rapidă”. Ca pas succesiv, cu scopul de a facilita libera circulație în UE, se cere ca recomandarea Consiliului privind facilitarea măsurilor de călătorie în UE să devină operativă „până la jumătatea lunii iunie”.
„Este de netăgăduit că am făcut progrese în UE” în ceea ce privește vaccinările și reducerea numărului de infecții. „Dacă vom continua așa, ne putem redeschide companiile în siguranță”, spune von der Leyen.
Vaccinările și certificatul digital sunt binevenite. Cu toate acestea, Michel invită la prudență.
„Vorbind cu liderii despre Covid, mi-am exprimat un optimism prudent. Am văzut că există o îmbunătățire a situației, însă trebuie să rămânem vigilenți”, spune acesta.
Sursă foto: Dreamstime