Clopotelul suna si pentru cei mari

Initiativa organizarii unor zile dedicate educatiei continue a adultilor a pornit de la un congres organizat in 1997 in Germania, la Hamburg. Ideea a fost imbratisata de foarte multe tari din Europa si chiar din alte continente. Prima manifestare de acest gen s-a desfasurat in Romania de-abia anul trecut. "Festivalul Sanselor Tale", organizat la inceputul lunii noiembrie in mai multe orase din tara, constituie, in viziunea organizatorilor, inceputul unui lung proces de constientizare a romanilor

Initiativa organizarii unor zile dedicate educatiei continue a adultilor a pornit de la un congres organizat in 1997 in Germania, la Hamburg. Ideea a fost imbratisata de foarte multe tari din Europa si chiar din alte continente. Prima manifestare de acest gen s-a desfasurat in Romania de-abia anul trecut. „Festivalul Sanselor Tale”, organizat la inceputul lunii noiembrie in mai multe orase din tara, constituie, in viziunea organizatorilor, inceputul unui lung proces de constientizare a romanilor asupra necesitatii formarii profesionale continue.
Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii, Consiliului National de Formare Profesionala a Adultilor si ai Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale s-au straduit sa atraga si in acest an, in toate orasele din tara unde se desfasoara acum Festivalul, o oferta generoasa de cursuri si programe pentru adulti. „Festivalul Sanselor Tale isi propune sa promoveze educatia adultilor si prin alte forme decat cele clasice, bazate pe educatia scolara: educatia nonformala, informala, educatia antreprenoriala, educatia civica s.a.m.d. In decursul anilor, am constatat ca aceste sisteme de instruire nu sunt receptionate corespunzator. Oamenii trebuie sa constientizeze insa ca nu mai poate iesi la pensie cu o diploma obtinuta in tinerete”, explica dl Niculae Cristea, inspector de specialitate in cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Experienta dobandita dupa organizarea primului festival de acest gen i-a ajutat pe organizatori sa-si mobilizeze mai bine fortele asupra unor zone nevralgice ale educatiei adultilor: patronatele, sindicatele si sistemul legislativ. „Anul trecut nu am reusit sa stabilim o legatura cu reprezentantii patronatelor si nici ai sindicatelor din Romania. Sunt structuri extrem de faramitate, dar, trebuie sa recunoastem, si destul de putin interesate de educatia adultilor. Sondajul efectuat cu ajutorul IRECSON a dovedit acest lucru”, declara dna Ileana Boeru, referent la Universitatea Populara Ioan I. Dalles din Bucuresti. Exista un defazaj intre participarea institutiilor care fac educatie permanenta si a beneficiarilor acestor servicii, indiferent de provenienta: persoane individuale sau organizatii.” Dl Niculae Cristea spera ca prin una dintre temele propuse spre dezbatere de Domnia sa, „Legislatie si improvizatie in educatia adultilor”, sa ii antreneze in aceasta campanie de educatie pe termen lung si pe reprezentantii Guvernului si ai Parlamentului. „Degeaba ne mobilizam noi, daca nu exista inca un cadru legal pentru formarea continua a adultilor. Legislatia noastra este incoerenta in definirea institutiilor si a competentelor necesare pentru a face acest lucru.”
In afara programelor, brosurilor, discurilor si a ofertelor de cursuri prezentate in standuri, furnizorii de instruire au pus la dispozitia vizitatorilor prezenti in acest an la Festival si lectii demonstrative, cursuri scurte si consultatii la birourile de consiliere. Ei au invatat de la editia anterioara ca pentru a atrage cursanti trebuie sa-si imbunatateasca in mod continuu ofertele. Rezultatele sondajului efectuat de IRECSON i-a pus pe multi pe ganduri, ceea ce s-a vazut in modul in care s-au prezentat la a doua editie a Festivalului.