UPDATE

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a formulat clarificări în urma acuzațiilor aduse de Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care a susținut că a încălcat independența judecătorilor prin declarațiile sale cu privire la modul în care magistrații de la Curtea de Apel București au soluționat procesul său pierdut cu ANI.

Ea a afirmat că nu formulează „observații și critici privind decizia luată” în cazul de la Curtea de Apel București. Ea spune că doar evidențiază „realitatea”.

„La dosarul cauzei nu se află nicio rezoluţie sau decizie a Colegiului de conducere al Curţii de Apel Bucureşti privind schimbarea componenţei completului de judecată; magistratul care a prezidat şedinţa din data de 11.03.2024 a formulat alegaţii tendenţioase şi care au evidenţiat o vădită lipsă de imparţialitate a acestuia faţă de apărarea noastră; toate cererile formulate, cele mai multe în scris (cerere completatoare a cererii de sesizare a CCR, cerere adresată Înaltei Curţi – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, Cerere de probe privind emiterea unei adrese către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 pentru a depune la dosarul cauzei toate declaraţiile oferite în dosarul penal şi care atestau legalitatea procedurii, cerere de suspendare a cauzei până la soluţionarea dosarului penal, cerere de suspendare a cauzei până la soluţionarea CCR şi jurisprudenţa relevantă) au fost respinse ab initio, fără a exista o lecturare a acestora”, a scris Armand, pe Facebook.

Ea a mai spus că trebuia așteptat, în primă fază, soluționarea cererii de recuzare.

„În timp ce avocatul pleda, acesta era sunat insistent de către reprezentanţii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti pentru a mi se comunica împrejurarea că am dobândit calitatea de inculpat în dosarul penal deschis ca urmare a sesizării Agenţiei Naţionale de Integritate, parte şi în dosarul de contencios administrativ şi fiscal”, a mai precizat Clotilde Armand.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Clotilde Armand a încălcat independența judecătorilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Secția pentru judecători, afirmă că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a încălcat independența judecătorilor prin declarațiile sale referitoare la modul în care magistrații de la Curtea de Apel București au gestionat cazul în care a pierdut procesul cu Agenția Națională de Integritate (ANI).

CSM a comunicat că, având în vedere publicarea, la data de 11 martie 2024, de către un primar al unui sector al Municipiului București, pe pagina sa de social media, a mai multor opinii în care acuză politizarea puterii judecătorești și a Curții de Apel București, preluate ulterior prin intermediul mass media, Secția pentru judecători a decis în ședința din 12 martie 2024 să apere independența judecătorilor.

Secția pentru judecători a constatat că afirmațiile formulate, care susțin că instanțele judecătorești, în general, și o curte de apel specificată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate și soluționate sub influență politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate.

Aceste afirmații, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depășesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public. De asemenea, ele încalcă independența judecătorilor, afectând imaginea justiției.

„Având în vedere publicarea, la data de 11 martie 2024, de către un primar al unui sector al Municipiului Bucureşti, pe pagina din social media, a mai multor opinii prin care acuză politizarea puterii judecătoreşti şi a Curţii de Apel Bucureşti, preluat ulterior prin intermediul mass media, Secţia pentru judecători a CSM a decis în şedinţa din 12 martie 2024 apărarea independenţei judecătorilor. Secţia pentru judecători a constatat că afirmaţiile formulate, prin care se susţine că instanţele judecătoreşti, în general, şi o curte de apel nominalizată se află sub control politic, iar dosarele sunt repartizate şi soluţionate sub influenţă politică, reprezintă aspecte de fapt de o mare gravitate, prezentate public ca fiind reale, fără o bază factuală, depăşesc limita admisibilă a unor critici obiective care sunt permise în discursul public şi încalcă independenţa judecătorilor, afectând imaginea justiţiei”, spune CSM într-un comunicat de presă.

Clotilde Armand
Clotilde Armand/SURSA FOTO: Facebook.Clotilde Armand

Intruziunea în independenţa judecătorilor a fost accentuată

Conform CSM, implicarea în independența judecătorilor a fost agravată de circumstanța că primarul Clotilde Armand a făcut aceste declarații în aceeași zi în care procesul său cu ANI era pe cale să fie decis.

Așadar, a fost constituit „un mijloc de presiune publică asupra completului de judecată și a instanței în ziua deliberării asupra soluției pronunțate în cauză”.

Luni, Curtea de Apel București a respins solicitarea depusă de Clotilde Armand pentru anularea raportului întocmit de Agenția Națională de Integritate. Este vorba despre cel în care a fost declarată în stare de incompatibilitate. Înainte, statutul ei era de suspect.

„Nicio surpriză în minuta instanţei – noul judecător – numit ‘noaptea, ca hoţii’ fără nicio motivare sau argument juridic – şi-a îndeplinit misiunea pentru care a fost promovat la Curtea de Apel. A respins contestaţia mea împotriva raportului ANI. Voi contesta această decizie şi voi face o plângere către Inspecţia Judiciară pentru gravele abateri juridice pe care judecătoarea le-a făcut”, a scris Clotilde Armand, luni, pe Facebook.

Fostul primar PSD o acuză pe Clotilde Armand că ar fi primit ilegal o remunerație de 2.500 de euro în cadrul unui proiect european. Este vorba despre cel unde a implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1. Ea a declarat că a respectat legislația în privința proiectului cu finanțare europeană.

Ea a menționat că s-au produs modificări la nivelul a trei procurori până când au identificat pe cineva dispus să semneze documentele de acuzare împotriva sa.

Clotilde Armand a comunicat că investigația este coordonată de un polițist care a avansat în carieră în 2023. Mai precis, în timpul desfășurării anchetei de la Poliția Sectorului 1 la Poliția Capitalei.

clotilde armand
SURSA FOTO: Facebook/Clotilde Armand

Ce acuzații i se aduc lui Clotilde Armand?

Agenția Națională de Integritate o acuză pe Clotilde Armand că s-a auto-numit manager într-un proiect anticorupție finanțat din fonduri europene. Din acesta, ar fi realizat un profit de aproape 19.000 de lei.

ANI a sesizat procuratura cu privire la acest caz.

„În exercitarea atribuțiilor de primar, Armand Clotilde Marie Brigitte a semnat dispozițiile prin care s-a numit pe sine manager al proiectului «Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție» finanțat din fonduri europene și care au produs un folos material pentru sine în cuantum de 18.720 Lei, încălcând astfel prevederile art. 70, art. 71 și art. 76 din Legea nr. 161/2003”, arată Agenția Națională de Integritate.

ANI evidențiază că aceste documente indică faptul că cele 5 dispoziții semnate reprezintă numirea în funcția de manager de proiect. Aceasta este însoțită de o creștere a indemnizației lunare cu până la 30%.

La data de 18 februarie 2022, Clotilde Armand a semnat documentul prin care și-a atribuit funcția de manager de proiect. De la acea dată și până în prezent, ea a ocupat simultan:

  • poziția de primar al Sectorului 1
  • poziția remunerată de manager de proiect

Aceasta este în contradicție cu stipulările articolului 87, alineatul (1), litera k) din Legea nr. 161/2003.