PNL Sector 1 o acuză pe Clotilde Armand, primarul sectorului 1, că a convocat o nouă şedinţă extraordinară de Consiliu Local pentru a vota un buget care ar fi ilegal. Primarul insistă să se adopte un buget construit pe noua organigramă, stabilită printr-o hotărâre de consiliu local suspendată de Tribunalul Bucureşti.

„O nouă zi, o nouă ședință extraordinară de îndată la primăria sectorului 1, convocată spre finalul zilei de ieri pentru azi, orele 15. Ședințele de îndată au devenit un instrument la ordinea zilei la sectorul 1, abuzat de nenumărate ori de actuala administrație, ca un mijloc de presiune asupra consiliului local. Și în al doisprezecelea ceas, primarul sectorului 1 și aparatul său administrativ insistă cu un proiect de buget ilegal, care sfidează o decizie a Tribunalului București și o opinie avizată emisă sub semnătura președintelui Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP).”, arată un comunicat al PNL.

PNL nu vrea să voteze bugetul

„În tot acest timp, primăria sectorului 1 este blocată, funcționarii publici nu știu dacă au dreptul să semneze acte importante, primarul se încăpățânează să ignore decizia instanței, iar problemele cetățenilor rămân nerezolvate. Același proiect de buget, la virgulă, este propus pe ordinea de zi în ședința de Consiliu Local de astăzi. Este a patra ședință consecutivă în care se supune la vot același proiect de buget ilegal”, se arată într-un comunicat al PNL Sector 1.

Consilierii PNL de la Sectorul 1 anunţă că „nu vor gira nesocotirea deciziei unei instanțe și nici călcarea în picioare a legii”. Aceştia citează din motivarea deciziei instanței de suspendare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) al Sectorului 1 nr. 291/04.12.2020, care „arată negru pe alb grave nereguli în redactarea și conținutul acestei hotărâri.

Consilierii PNL de la Sectorul 1 anunţă că „nu vor gira nesocotirea deciziei unei instanțe și nici călcarea în picioare a legii”. Aceştia citează din motivarea deciziei instanței de suspendare a Hotărârii Consiliului Local (HCL) al Sectorului 1 nr. 291/04.12.2020, care „arată negru pe alb grave nereguli în redactarea și conținutul acestei hotărâri.

PNL invocă şi punctul de vedere al ANFP, care solicită „să se revină la situația anterioară reorganizării prin actul administrativ menționat”, adică HCL suspendată de instanță.

Motivarea instanței și punctul de vedere al ANFP confirmă că primarul și aparatul administrativ ar trebui să inițieze un proiect de HCL pentru revenirea la situația anterioară reorganizării, iar abia după acest pas să propună un proiect de buget legal, transmite PNL, amintind că a solicitat de aproape trei săptămâni acești pași.

„Este evidentă, de asemenea, culpa secretarului general, Lavinia Ionescu, care și-a asumat legalitatea reorganizării primăriei și care acum insistă să dea asigurări verbale consilierilor că totul este în regulă cu proiectul de buget. Mai mult, imediat ce instanța s-a pronunțat pe 30 martie 2021 cu privire la suspendarea organigramei, același secretar general a transmis o informare scrisă către toți colegii din Primărie că HCL 291/2020 își încetează efectele, dar bugetul este construit în continuare pe baza organigramei suspendate în instanță. Chiar referatele de specialitate care stau la baza proiectului de buget invocă HCL-ul suspendat în instanță”, se mai arată în comunicatul PNL.

Clotilde Armand lucreaza cu o apropiata de a lui Firea

„În motivarea deciziei, instanța vorbește despre îndoieli evidente asupra prezumției de legalitate, despre redactarea neclară și cu formulări contradictorii, precum și despre efectele dramatice pe care executarea intempestivă a acestui act administrativ le poate avea asupra cetățenilor sectorului 1. Ce dovezi mai clare putem avea? Cum ar putea consilierii PNL să gireze un buget care nu ține cont de o decizie a Tribunalului București, bazat pe organigrama suspendată? Deși avem decizia Tribunalului București din 30 martie și motivarea instanței din 19 aprilie, până în prezent nu a fost luată nicio măsură de sancționare a celor care și-au asumat reorganizarea suspendată de instanță”, a declarat Sebastian Burduja, președintele PNL Sector 1.

„Pe baza motivării instanței, la care se adaugă toate derapajele din ultimele săptămâni și cu un comportament abuziv, caracterizat de presiuni și amenințări, PNL Sector 1 solicită public demisia secretarului general al primăriei Sectorului 1, Lavinia Ionescu. Este regretabil că primarul Clotilde Armand a ales să lucreze cu un om care a făcut parte din cercul restrâns al fostului primar PSD Gabriela Firea, care a numit-o șef peste Compania Municipală Dezvoltare Durabilă București.

Pentru toate aceste motive, Lavinia Ionescu nu prezintă credibilitate pentru a asigura legalitatea actelor administrative emise de primăria sectorului 1. Dovada incompetenței sunt măsurile din ultimele luni, care au blocat administrația locală și au aruncat în haos toată activitatea instituției. Soluția este clară: DEMISIA!

În final, vă reamintim că PNL Sector 1 a atras atenția încă de la publicarea proiectului de buget că este construit pe baze îndoielnice, arătând toată disponibilitatea echipei de a găsi soluții pentru deblocarea Primăriei. Toate apelurile noastre la dialog au fost ignorate”, mai transmite PNL Sector 1.

Clotilde Armand: Bugetul este perfect legal!

Clotilde Armand a transmis că Prefectura Capitalei şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) au tranşat situaţia bugetului de sector, astfel încât acesta este gata să fie aprobat.

„Instituția Prefectului și ANFP au tranșat situația bugetului astăzi. Astfel, bugetul Sectorului 1 este legal și poate fi aprobat iar hotărârea de reorganizare a Primăriei Sectorului 1 produce efecte doar pentru viitor. În aceste condiții, proiectul de buget pe anul 2021 este perfect legal și poate fi aprobat. Fac, din nou, un apel la consilierii locali să fie responsabili și să voteze bugetul pentru a putea demara cât mai curând proiectele de investiții atât de necesare pentru reconstrucția și modernizarea Sectorului 1.
Acest punct de vedere al Prefecturii București risipește orice îndoială asupra legalității proiectului de buget pe care l-am propus Consiliului Local. Așa cum am spus și noi, hotărârea instanței de suspendare a Hotărârii Consiliului Local privind reorganizarea mai multor structuri din cadrul Primăriei produce efecte doar de la data pronunțării și numai pentru viitor.

Consiliul Local al Sectorului 1 se întrunește din nou astăzi, 22 aprilie 2021, începând cu ora 15.00, în ședință extraordinară, pentru a aproba bugetul general centralizat pe anul 2021. Proiectul de buget se află pentru a treia oară pe ordinea de zi a ședințelor de consiliu ca urmare a rezervelor anumitor consilieri locali intervenite în urma sentinței civile nr. 2071/2021 a Tribunalului București, Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal prin care a fost suspendată Hotărârea nr. 291/04.12.2020 a Consiliului Local Sector 1 de reorganizare a Primăriei Sectorului 1.

Pentru a clarifica aceste rezerve, Primăria Sectorului 1 a solicitat puncte de vedere atât de la Instituția Prefectului Municipiului București, cât și de la Agenția Națională a Funcționarilor Publici.

Instituția Prefectului Municipiului București ne-a comunicat faptul că ”suspendarea dispusă de instanța de judecată are în vedere și produce efecte doar de la data pronunțării și pentru viitor, aceasta neafectând nici validitatea și valabilitatea drepturilor și obligațiilor născute în baza actului administrativ a cărui executare a fost suspendată, acestea menținându-se în integralitate, doar executarea lor este amânată pentru o anumită perioadă (60 de zile sau până la soluționarea definitivă a cauzei), și nici asupra efectelor juridice sau materiale produse până la data pronunțării sentinței prin care s-a dispus suspendarea actului administrativ”.

Prioritățile din acest an

Totodată, Agenția Națională a Funcționarilor Publici a revenit cu un nou răspuns la solicitările Primăriei Sectorului 1 în care precizează faptul că a luat act de opinia prezentată în sensul în care se apreciază că sentința civilă nu produce efecte asupra măsurilor deja dispuse în temeiul actului administrativ deja menționat anterior datei de 30.03.2021.

Reabilitarea Teatrului din Parcul Bazilescu și investițiile în educație se află printre prioritățile din acest an. Potrivit proiectului de buget sunt alocați bani pentru construirea de noi școli iar mai multe unități de învățământ vor fi extinse sau modernizate. Alte proiecte de investiții pe care administrația locală își propune să le deruleze:

– Finalizarea lucrărilor pentru cele două bazine semi-olimpice și finalizarea studiilor pentru construirea bazinului olimpic Media.
– Vor fi construite, reabilitate și refăcute terenurile/sălile de sport de la mai multe școli și reabilitare/construire terenuri de fotbal și rugby.
– Amenajarea de parcuri și spații de recreere.
– Modernizare, restaurare și eficientizare energetică pentru imobilul „Teatrul Excelsior”.
– Reabilitarea Teatrului “Nicolae Bălcescu” din Parcul Bazilescu.
– Amenajarea a două Centre de Colectare Selectivă a Deșeurilor (în total vor fi cinci).
– Amenajarea a două Centre de Colectare Selectivă a Deșeurilor (în total vor fi cinci).
– Amenajarea a 2.000 de platforme de colectare selectivă de deșeuri (faza de proiectare + 10 platforme pilot).
– Achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a 17 stații de reîncărcare pentru autoturismele electrice.
– Plantarea a 50.000 de arbori.
– Finanțarea lucrărilor de modernizare a UPU și a Ambulatoriului de la Spitalul Floreasca.
– Construim primul centru din România de recuperare pentru marii arși (proiect aflat în pregatire).
– Lucrări de reabilitare termică la 74 de blocuri de pe raza Sectorului 1.
– Proiectare și lucrări de reabilitare termică pentru alte 85 de blocuri.
– Locuințe pentru tineri și tineri profesori.
– Modernizare infrastructură rutieră (50 de străzi).
– Parcări de cartier.” a scris Clotilde Armand pe Facebook.


Sursă foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei