Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, se confruntă cu acuzații grave de abuz în serviciu și corupție. Fostul său consilier, Dan Milea, a depus o sesizare la Direcția Națională Anticorupție (DNA).
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, se află în centrul unei anchete desfășurate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) după ce a fost acuzată de abuz în serviciu și corupție.
Fostul său consilier, Dan Milea, a sesizat procurorii, punând sub semnul întrebării legalitatea angajărilor din cadrul primăriei, în special în contextul unor posibile angajări fictive. Aceste acuzații sunt grave și ridică semne de întrebare asupra integrității administrației locale.
Sesizare depusă la DNA împotriva lui Clotilde Armand
Dan Milea, un fost consilier personal al viceprimarului Sectorului 1, Oliver Păiuși, a făcut public faptul că a depus o sesizare la DNA. Acesta a acuzat-o pe Clotilde Armand de abuz în serviciu și corupție, aducând în discuție posibile angajări fictive. DNA a confirmat că investigațiile vor fi efectuate de Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.
Milea a solicitat procurorilor să verifice dacă Armand a adoptat „metehnele lui Liviu Dragnea”, politician cunoscut pentru acuzațiile de angajări fictive. Acesta consideră că este esențial ca autoritățile să clarifice situația.
Dan Milea a invocat fapte deosebit de grave, legate de angajarea fictivă
Potrivit sesizării, Dan Milea a invocat fapte care ar putea fi deosebit de grave, legate de angajarea fictivă a unei persoane în perioada 2021-2023. În cazul în care DNA găsește suficiente dovezi, ancheta va continua prin cercetarea în rem și, ulterior, asupra posibilelor persoane implicate.
„Eu am făcut o plângere penală la Procuratură, la DNA și la Parchetul de la Curtea de Apel, pentru că doamna Armand ocupă poziția de primar și e de competența dânșilor. Practic am expus o situație pe care eu am constatat-o în Primărie – apărea pe ștatele de plată o persoană în cabinetul primarului pe post de consilier pe care eu n-am văzut-o niciodată.
Eu am pus o listă de 20 de martori, oameni care intrau frecvent de mai multe ori pe zi în cabinetul primarului (…) Eu n-am văzut această persoană, ce departament e sau ce e, de ce se ocupa acest consilier sau teoretic nu știu care erau atribuțiunile, deși practic apare pe statul de plată din anul 2021 până anul 2023. Atunci am avut câteva elemente care mi-au atras atenția”, a spus Milea în emisiunea „Cu Gândul la București”.
Acuzațiile sunt extrem de serioase și necesită o atenție deosebită din partea procurorilor. Sesizarea a fost depusă pe 30 septembrie, iar la 14 octombrie, DNA a confirmat deschiderea unui dosar pentru investigarea aspectelor semnalate.
Metehnele lui Dragnea au fost preluate și de Clotilde Armand
Într-o declarație recentă, Milea a subliniat importanța investigației, afirmând:
„În 2017, manifestam cu Clotilde Armand în Piața Victoriei împotriva abuzurilor lui Dragnea. În 2020, luptam cu Clotilde Armand să intrăm în Primărie cu ea primar ales, ca să nu se mai facă abuzuri și să nu se mai fure. De curând, am aflat un caz șocant”, a declarat Milea.
Acesta a menționat că, în 2020, a luptat alături de Armand pentru a o ajuta să devină primar, cu speranța că nu se vor mai repeta abuzurile.
Recent, Milea a descoperit detalii care l-au șocat, explicând că are suspiciuni că Armand ar putea fi implicată în fapte similare.
„Aș vrea ca procurorii să investigheze dacă metehnele lui Dragnea au fost preluate și de Clotilde Armand. Pentru că eu am sentimentul că această persoană ne-a păcălit pe mine și pe toți cei care am sprijinit-o să ajungă primar”, a adăugat el.
Acuzații anterioare
Clotilde Armand nu este la prima situație de acest gen. Ea a fost trimisă în judecată în aprilie 2024, fiind acuzată că s-a numit singură manager al unui proiect anticorupție, crescându-și astfel indemnizația. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei reclamații depuse de Agenția Națională de Integritate (ANI).
Conform procurorilor, Armand a semnat o dispoziție care i-a majorat indemnizația de bază brută cu suma de 3.744 lei pentru luna iunie 2022. Acest lucru a fost considerat un abuz, având în vedere că suma a fost obținută printr-un proiect european.
Contextul acuzațiilor ANI
Acuzațiile formulată de ANI în noiembrie 2022 subliniază că Armand ar fi folosit funcția sa pentru a obține venituri necuvenite în valoare de 18.720 lei. Deși a contestat raportul ANI, susținând că proiectul a fost verificat și aprobat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, judecătorii au respins argumentele sale.
Curtea de Apel București a invalidat apărările lui Armand, ceea ce subliniază gravitatea situației în care se află primărița. Aceste aspecte evidențiază tensiunea și incertitudinea din jurul activităților ei de conducere, precum și impactul acestor acuzații asupra reputației sale.