În ciuda rezultatelor importante obţinute de jucătorii profesionişti din România, jocul de pocher live este departe de a fi accesibil publicului larg altfel decât prin intermediul cazinourilor.
Aşa-zisele cluburi de pocher locale levitează între afaceri ilegale şi glume proaste, după cum mărturisesc inclusiv câţiva foşti patroni ai unor astfel de aşezăminte. Statutul Federaţiei Sportive Naţionale de Pocher este incert, asupra ei planând mai multe semne de întrebare, după cum a arătat în mai multe rânduri presa din România. Inclusiv preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, spune că Federaţia este ilegală şi este constituită doar pentru a evita plata unor taxe şi impozite către stat.
Contactat de Capital, preşedintele FSNP, Ciprian Cîrstea, a recunoscut că nu cunoaşte câte cluburi sunt afiliate la organismul pe care îl conduce, precizând că nu dă interviuri prin telefon. Mai mult decât atât, majoritatea patronilor de aşa-zise cluburi din Bucureşti au evitat să dea detalii despre propriile lor afaceri, deşi se promovează pe internet.
Unii dintre ei îşi închiseseră afacerile la câteva luni după lansare, iar motivul ni-l spune fostul patron al unui club din Militari. „Afacerea era ilegală şi trebuia să facem în aşa fel încât să evităm controalele. Era mult prea stresant. De fapt, în Bucureşti nu există niciun club legal de pocher. Singurele locuri unde poţi juca sunt cazinourile“, spune patronul.
Cazinourile, singurele locuri sigure
În acest context, singurele locuri sigure în care neprofesioniştii pot juca pocher live rămân cazinourile, destul de multe la număr. În astfel de locaţii se poate juca atât Hold’em şi Omaha, cât şi alte stiluri de pocher. Cazinourile organizează în fiecare zi turnee freezout (dacă termină chipsurile cumpărate iniţial, jucătorii nu mai au posibilitatea de a cumpăra altele pentru a continua jocul şi părăsesc masa), cât şi rebuy (jucătorii de la masă au posibilitatea de a mai achiziţiona fise o dată sau de mai multe ori în cazul în care au pierdut suma iniţială).
Jocurile de pocher din cazinou nu sunt exclusiv pentru oamenii cu bani, deşi toate au şi separeuri speciale, în care se joacă pe mize de mii de euro. Turneele zilnice sunt extrem de variate, iar blindurile (mizele) de start încep şi de 2,5 şi 5 lei pentru mesele de cash (cu banii jos) şi de la 100-150 de lei pentru turnee (unde se joacă în sistem eliminatoriu). Bineînţeles, limitele maxime ajung la sume impresionante, câteva mii de euro pentru start.
În Bucureşti există aproximativ 20 de cazinouri, toate oferind posibilitatea de a juca pocher. Un alt avantaj este dat de siguranţă, toate cazinourile fiind păzite şi populate de oameni selecţionaţi la intrarea în cazinou. O altă variantă o reprezintă mesele electronice.
Dealerii, cărţile şi chipsurile sunt înlocuite de un program de calculator. Jocul nu oferă însă aceeaşi plăcere pasionaţilor şi, în plus, nu se pot juca turnee eliminatorii. Mai mult, computerul, adică proprietarii sălilor, opresc un comision de până la 5% din suma jucată la fiecare mână. Pentru a deveni membru al unui club unde se joacă electronic şi pentru a avea acces la mese, trebuie să vă cumpăraţi un card al cărui preţ iniţial este de până la 100 de lei. Cardul poate fi încărcat oricând la ghişeele speciale, însă acest lucru presupune achitarea unui alt comision de aproximativ 3% din suma încărcată.
Şi totuşi…
În România există destule cluburi private în care se strâng jucători de pocher mai mult sau mai puţin profesionişti. În aceste cluburi cu circuit închis s-au strâns de la oameni de afaceri, unii foarte cunoscuţi, la studenţi sau funcţionari. Pe toţi i-a legat pasiunea pentru pocher. Unii dintre ei au pornit ca amatori şi au ajuns să facă din joc o a doua meserie.
Joacă turnee importante în cele mai cunoscute locaţii din lume, cum ar fi Monte Carlo sau Las Vegas, şi câştigă uneori sute de mii de euro. Aceste cluburi sunt însă extrem de exclusiviste, iar membrii lor, mai mult decât discreţi. Practic, fără recomandarea unui membru vechi, unui român de rând i-ar fi imposibil să intre într-un astfel de club. De multe ori, turneele nu sunt organizate în locaţii anume construite, ci în locuinţa unuia dintre membri.
Din astfel de cluburi, şi nu din speluncile din Bucureşti, s-au născut adevăraţii campioni de care România nu duce deloc lipsă în ultimii ani. În plus, sumele pe care se ajunge să se joace în cadrul acestor cluburi sunt de cele mai multe ori prohibitive pentru majoritatea românilor, numărându-se în zeci de mii de euro.

Campionii
Performanţă Pe lângă Daniel Negreanu, unul dintre cei mai buni jucători din lume, care îşi desfăşoară însă activitatea competiţională sub steagul Canadei, România a dat jocului de pocher şi alţi campioni. În 2010, Mihai Manole a reuşit să iasă pe locul trei în turneul WSOP (World Series of Pocher) 2010, unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip. Românul a câştigat astfel peste 250.000 de dolari. De asemenea, echipa naţională a României, formată din patru jucători, a obţinut locul trei la campionatul mondial de pocher din 2010.  

De ce să joc online
Sumele pe care se desfăşoară jocul se întind într-un interval foarte vast, de la 0 la 5.000 de euro, iar adversarii pot fi aleşi în funcţie de nivel.

Jocul este accesibil de oriunde, chiar şi de pe plajă, de exemplu, cu ajutorul laptopului sau al telefonului mobil. Sumele de bani câştigate intră direct pe card.

Prin noile tehnologii, transferul banilor a devenit extrem de sigur, iar administratorii percep un comision redus, adică maximum 1% din suma jucată.

2,5 lei este blindul minim de la care poți juca pocher în cazinourile bucureștene