Municipiul Cluj-Napoca ar urma să fie monitorizat de Agenţia Moody’s în vederea stabilirii ratingului de oraş necesar investitorilor. Astfel, Clujul ar putea fi primul oraş din ţara noastră care va primi rating de la compania specializată pe acest domeniu.
Pe lângă obişnuitele ratinguri de ţară pe care Moody’s le acordă agenţia inclusiv României, compania monitorizează şi unele oraşe, printre care Budapesta, Kosice şi Zagreb, la care se poate adăuga şi Cluj-Napoca.
„Moody’s a cerut acceptul municipalităţii în vederea realizării monitorizării necesare stabilirii ratingului de oraş. Executivul Primăriei a fost de acord şi voi informa şi Consiliul Local despre acest demers. Municipiul Cluj-Napoca ar putea fi primul din România care va avea un rating de oraş, după ce vom semna documentele necesare cu agenţia respectivă”, a declarat, într-o conferinţă de presă, primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu.
Informaţii puse la dispoziţia Agenţiei
Ca să poată acorda un rating, Agenţia va avea nevoie de diverse informaţii precum date statistice despre starea economică şi socială, populaţie, numărul de şomeri, preţuri la terenuri şi case, pe care i le va pune la dispoziţie municipalitatea clujeană.
„Trebuie să completăm un chestionar, iar procedura de monitorizare pentru stabilirea ratingului durează 90 de zile. Sunt şase factori, legaţi de mediul înconjurător, mâna de lucru, poziţia financiară şi performanţa în domeniul investiţiilor, profilul debitelor, modul de management şi transparenţă managerială şi fundamentele economice”, a spus Apostu.
Agenţia de rating este în căutare de noi clienţi şi astfel, a ales Cluj pentru că este „un oraş vizibil, un oraş mare al României”, după cum a explicat Petr Vins, manager Europa Centrală în cadrul Moody’s.
Indulgentă cu România
Includerea oraşului în portofoliul Moody’s ar însemna că investitorii şi bancherii interesaţi de oportunităţile de investiţii, vor şti dinainte despre riscurile la care se expun în cazul în care aleg Cluj-Napoca.
Ratingul de credit acordat României este de „Baa3”, cu o perspectivă stabilă, ceea ce pentru ţara noastră înseamnă că nu a fost încă scoasă din categoria „investment grade”. Moody’s este considerată o agenţie „prietenoasă” cu România, dar acelaşi lucru nu este valabil şi în cazul celorlalte două mari agenţii de rating,, care au retrogradat deja ţara noastră la categoria emitenţilor cu caracter speculativ („junk”).
SURSA: Mediafax