Clujul a devenit cel mai scump oraş din ţară la chirii

Pentru prima dată, chiriile apartamentelor vechi din Cluj-Napoca le-au depăşit pe cele din Bucureşti, cu diferenţe de până la 8%, potrivit unei analize realizate de site-ul de anunţuri imobiliare.ro.

Apropierea anului universitar face ca piaţa închirierilor să devină mai efervescentă şi chiar să se încingă. Cazarea într-un cămin studențesc din marile centre universitare ale țării variază între 100 de lei de persoană pe lună (în Timișoara) și 500 de lei de persoană pe lună (în Iași), potrivit datelor Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România.

Totuşi, numărul limitat de locuri îi determină pe mulţi studenţi să împartă un apartament închiriat.

Pe parcursul lunii iulie, suma medie solicitată pentru o garsonieră în bloc vechi din Capitală se ridica la 230 de euro pe lună, aceeași valoare fiind consemnată și în perioada similară a anului trecut, conform imobiliare.ro. Constant s-a menținut și prețul cerut pentru un apartament cu două camere, ce poate fi închiriat cu 300 de euro pe lună. O locuință cu trei camere, pe de altă parte, are acum o valoare medie de listare de 380 de euro pe lună, față de 360 de euro pe lună în vara lui 2014. Luând în considerare varianta împărțirii unei camere de către doi studenți, costurile aferente unei persoane variază între aproximativ 63 de euro pe lună (în cazul unui apartament cu trei camere) și 115 euro pe lună (pentru o garsonieră). La acestea se vor adăuga, desigur, și cheltuieli adiacente precum întreținere, electricitate, cablu, internet etc..

Timișoara

În orașul de pe Bega, o garsonieră poate fi închiriată la un preț mediu de 180 de euro pe lună, în creștere de la 150 de euro pe lună în iulie 2014, consemnându-se o creștere de 20% pe acest segment. Un apartament cu două camere ajunge în prezent la 250 de euro pe lună, față de 230 de euro pe lună în urmă cu 12 luni. Nu în ultimul rând, un apartament cu trei camere ar costa 280 de euro pe lună, față de 270 de euro pe lună în iulie 2014. Totuși, chiriile din Timișoara rămân la un nivel scăzut față de alte orașe comparabile din țară. În cazul închirierii unui apartament cu trei camere de către șase studenți, costurile ar scădea sub 50 de euro de persoană pe lună, în vreme ce, pentru o garsonieră împărțită în doi, acestea ar ajunge la 90 de euro de persoană.

Brașov

În orașul de la poalele Tâmpei, o garsonieră costă, în medie, 200 de euro pe lună, la fel ca în perioada similară a anului trecut. Pe de altă parte, pretențiile proprietarilor de locuințe cu două și trei camere s-au majorat ușor, de la 265 la 278 de euro pe lună și, respectiv, de la 335 la 341 de euro pe lună. Pentru doi colegi care împart aceeași cameră, chiria variază între 57 și 100 de euro de persoană, în funcție de tipul apartamentului.

Cluj-Napoca

În orașul de pe Someș, chiria medie solicitată pe segmentul garsonierelor s-a menținut constantă în ultimul an, la o valoare de 250 de euro pe lună. Un apartament cu două camere poate fi închiriat acum cu 320 de euro pe lună, față de 300 de euro pe lună în vara lui 2014. Cel mai mare avans, de la 310 la 400 de euro pe lună, a fost consemnat însă de locuințele cu trei camere. Astfel, Clujul devine orașul cu cele mai mari chirii din țară. Diferențele consemnate în raport cu valorile înregistrate în Capitală sunt: 8% în cazul garsonierelor, 6% în cazul apartamentelor cu două camere, respectiv 5% pentru unitățile tricamerale. Pentru cei care sunt dispuși să împartă o cameră cu cineva, costurile sunt cuprinse între 67 și 125 de euro de persoană.

Constanța

În orașul de la malul mării, pretențiile proprietarilor de garsoniere s-au menținut relativ constante față de anul trecut, la o medie de circa 200 de euro pe lună. Majorări de preț au fost consemnate însă de apartamentele cu două camere – de la 250 la 300 de euro pe lună –, dar și de cele cu trei camere – de la 365 la 400 de euro pe lună. Împărțind o cameră în doi, chiria este cuprinsă între 67 și 100 de euro de persoană pe lună.

Iași

În capitala Moldovei, o garsonieră poate fi închiriată, în medie, cu 200 de euro pe lună, la fel ca în vara anului trecut. Prețul mediu solicitat pentru un apartament cu două camere se ridică acum la 240 de euro pe lună, față de 255 de euro pe lună în iulie 2014. Pretențiile proprietarilor pentru o locuință cu trei camere au rămas și ele constante, la 300 de euro pe lună. Împărțind o cameră în doi, costurile vor fi cuprinse între 50 și 100 de euro de persoană pe lună.