Este curios cum o intreprindere precum Clujana se vinde pe nimic. La polul opus, afacerile de succes au spart granitele pietei nationale. Faringoseptul Terapiei se vinde la Moscova, lenjeria Jolidon se vinde la Paris, Milano sau Budapesta, Sinterom leaga relatii de afaceri cu China. Companii clujene precum Ursus, Napolact, Terapia, Prodvinalco contribuie cu sume importante la buget, iar produsele lor se vand in toata tara. Aceleasi nume, Ursus, Terapia, Napolact, la care se adauga Tricotaje Somesul, Flacara au ajuns in topul afacerilor, si nu doar la nivel local. Furnizorul de televiziune prin cablu si Internet, Astral Telecom, cu sediul central la Cluj-Napoca, are 650.000 de abonati in peste 100 de localitati din toata tara. Banca Transilvania, societatile de asigurare Ardaf si societatea de asigurare SAR Transilvania, operatorul in turism Eximtur sunt nume cunoscute in toata tara. si exemplele pot continua. In judetul Cluj functioneaza aproximativ 27.000 de firme si 6.400 de persoane fizice autorizate, conform inregistrarilor fiscale. Dintre acestea, 4.000 au participare straina la capital.
Privatizari ratate la antipod cu povesti de succes
Un of vechi al clujenilor: judetul lor asigura peste 4% din veniturile bugetului national (adica 7.555 miliarde lei in 2002), bani care, proportional, nu se mai intorc in judet. Pe de alta parte, productia industriala nu se ridica la acelasi nivel: 1,8% pondere in cea nationala. Dintre cotizantii cei mai mari la bugetul local: Ursus, Petrom din Cluj, Electrica, Terapia si Napolact, potrivit Directiei Finantelor Publice Cluj (DGFPC).
Rateurile in privatizare au dat de asemenea motiv de nemultumire clujenilor. Intreg pachetul de la Clujana a fost scos recent la vanzare pe Rasdaq pentru numai 139 de milioane de lei. In ultimul timp, la presiunile Bancii Mondiale, Autoritatea pentru Privatizare se straduieste sa vanda societati care si-au pierdut din valoare. Potrivit sursei citate, in cursul anului 2003 au fost scoase la privatizare cinci firme (Arta culinara, Industria Sarmei, Bimexim) si alte noua sunt pe agenda (Agromec, Ariesul Turism). Datoriile acestora treneaza de la an la an. Preluarea Industriei Sarmei de la Campia Turzii de catre rusi sterge o treime din restantele la plata pe tot judetul – de la 1.500 la 900 de miliarde lei, spune Mihai Costin, directorul DGFPC.
Paradoxurile se regasesc si la nivelul investitiile straine. Doua banci private isi au sediul la Cluj Napoca, la care se adauga 49 de sucursale si 11 filiale ale principalelor banci din tara, potrivit CCIC. La aceasta se adauga alte atuuri: nod comercial, centru universitar, populatie vorbitoare de limba germana si ungara. Cu toate acestea, Clujul a atras mai putine investitii straine decat un oras de acelasi rang, Timisoara. In 2001, Mol si-a mutat sediul din Bucuresti in Cluj, ceea ce a urcat cifra investitiilor straine din judet cu 90 milioane de dolari. Fara aceasta, Clujul ar fi ramas la 110 milioane de dolari, fata de 336 milioane de dolari in orasul de pe Bega.
Schimburile comerciale au totalizat 450 milioane de dolari la sfarsitul anului 2001. Ca si la nivel national, importurile domina, in ciuda unor piete interesante deschise produselor romanesti.
Productia industriala in anul 2002
Valoare totala: 18.435 miliarde lei
Pondere in productia industriala nationala: 1,8%
Industria alimentara, bauturi 18,4%
Minerale nemetalice 17,7%
Metalurgie 13,4%
Industria chimica si a fibrelor
sintetice si artificiale 7,4
Productia de mobilier 7%
Celuloza, hartie, carton 7%
Masini si echipamente 4,8%
Confectii imbracaminte 2,9%
Exporturi: Produse din lemn, hartie, articole textile, incaltaminte, articole din sticla si ceramica, mobilier
Importuri: produse minerale, alimentare, chimice, plastice, textile, masini, electrice, automobile.
JUDEtUL CLUJ IN CIFRE (2002)
Populatia: 700 mii locuitori
Suprafata: 2,8% din suprafata tarii
Urban: 67% din populatie in mediul urban
Numar firme luate in evidenta fiscala: 27.000
Firme cu participare straina: 4.000
Populatia ocupata: 300.000, din care 221 mii in sectorul privat
Rata somajului: 10,1%
Salariul lunar mediu net pe judet: 5,1 milioane lei (salariul mediu net pe tara era anul trecut 4,5 milioane lei)
Cluj-Napoca: 320.000 locuitori
Venituri colectate la bugetul de stat: 7.555 miliarde lei
Pondere in total venituri bugetul de stat: 4,2%
Buget local: 820 miliarde lei