Dezvoltare: Ultimii doi ani au adus investitii de mai multe sute de milioane de euro in capitala Ardealului

Clujul are potential! ti-o spune si primarul, si omul de afaceri. De ce? Centrul universitar puternic si institutiile financiare – toate bancile au sucursale la Cluj – par sa sustina optimismul locuitorilor din capitala transilvana.




Chiar primarul Emil Boc sustine ca universitatile de aici sunt cel mai important “asset”. Companii importante vor deschide la Cluj centre de cercetare si dezvoltare. De exemplu, Universitatea Tehnica are un proiect cu Siemens in acest scop. Pana la sfarsitul lunii septembrie, vor fi angajati o suta de ingineri, matematicieni sau informaticieni. si compania americana Emerson va angaja 200 de tineri din randul absolventilor Universitatii Tehnice.


Iosif Pop, fondatorul Imo Grup si initiator al Consiliului Civic Local, vede dezvoltarea Clujului in sectorul financiar. “Aici, s-ar putea dezvolta un centru financiar-bancar intr-un mod foarte inchegat. As vedea mari banci, ademenite printr-o politica fiscala, urbanistica, de strategie, alegand Clujul ca un centru logistic”, spune Iosif Pop.
Emil Boc spune ca, in primul an de mandat, i-au trecut pragul 15 ambasadori ai tarilor din Uniunea Europeana. Emerson este cea mai recenta victorie, compania americana urmand sa-si deschida un centru de cercetare si de productie la Cluj, cu 75 de milioane de euro investitie. Nokia a ajuns indirect in Cluj, dupa ce gigantul mondial a cumparat Intellisync, care avea un punct de cercetare si dezvoltare in oras.


Parcul industrial Tetarom deja nu mai are spatii la nivelul cererii existente. Tetarom 1 este contractat, al doilea parc a fost ocupat de Emerson, iar cel de-al treilea Tetrarom, abia acum pornit, pare sa rezerve o surpriza de proportii. Daca discutiile cu un investitor, deocamdata secret, vor reusi, peste 200 de milioane de euro vor intra in investitia din Cluj. Spania pare sa isi intareasca investitiile, prin intermediul companiei de consultanta Nervia. Pe de alta parte, cu o luna in urma, 20 de companii grecesti au tatonat municipiul din inima Transilvaniei.


Piata clujeana a devenit interesanta pentru lanturile de supermarketuri si hipermarketuri. Lucrarile la Cora au inceput de curand si vor fi gata in luna noiembrie. De asemenea, Kaufland a anuntat ca intentioneaza sa construiasca doua magazine in Cluj-Napoca. Un alt centru comercial de amploare, aflat aproape de Metro si Praktiker, va fi Polus, care va avea o suprafata de 140.000 de metri patrati. Un Iulius Mall este in faza de proiect si va dispune de 85.500 de metri patrati.
Dezvoltarea Clujului este legata si de marile companii cu sediul in capitala transilvana: Banca Transilvania, ajunsa la o valoare de piata de aproape un miliard de euro, UPC (dupa ce a preluat Astral Telecom), Terapia (cumparata de producatorul Ranbaxy cu peste 324 de milioane de dolari), Jolidon (o prezenta in majoritatea tarilor europene), distribuitorul de telefonie mobila Euro GSM etc.



Si pentru finante a fost un an bun. Daca la sfarsitul anului 2004 incasarile la bugetul general consolidat au fost de 446,4 milioane euro, la sfarsitul lui 2005, s-au incasat 614,6 milioane euro. “Au fost mai multe cauze. Pe de o parte, cota unica a crescut baza de impozitare si a determinat iesirea la suprafata a activitatilor gri. Pe de alta parte, au crescut incasarile la TVA, datorate cresterii nivelului consumului”, explica Mihai Costin, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Cluj.