Clujul, Iaşiul şi Ploieştiul în topul scăderii chiriei pentru birouri

Proprietarii clădirilor de birouri localizate în principalele oraşe din ţară s-au confruntat în primele şase luni ale anului cu o scădere medie a chirie de 22%. Minime de scădere au fost înregistrate în Arad, unde chiriile pentru birouri s-au depreciat în medie cu 5%, valoarea maximă înregistrându-se la Cluj-Napoca, Iaşi şi Ploieşti, unde chiriile s-au înjumătăţit, se arată în cel mai recent studiu al companiei de evaluare Darian. În Capitală scăderea medie a chiriilor

Proprietarii clădirilor de birouri localizate în principalele oraşe din ţară s-au confruntat în primele şase luni ale anului cu o scădere medie a chirie de 22%. Minime de scădere au fost înregistrate în Arad, unde chiriile pentru birouri s-au depreciat în medie cu 5%, valoarea maximă înregistrându-se la Cluj-Napoca, Iaşi şi Ploieşti, unde chiriile s-au înjumătăţit, se arată în cel mai recent studiu al companiei de evaluare Darian.

În Capitală scăderea medie a chiriilor este în jurul valorii de 20%. 

Legată strâns de numărul şi forţa companiilor private, piaţa spaţiilor de birouri a fost direct afectată de criza financiară şi regresul economic al ultimei perioade. Angajatorii mici, în special, s-au confruntat începând cu anul trecut cu o serie de probleme.

Introducerea impozitului forfetar a grăbit desfiinţarea unui număr mare de întreprinderi mici şi mijlocii. Cu rata şomajului în creştere şi perspective nu tocmai optimiste, piaţa spaţiilor de birouri a suferit de o cerere solvabilă în scădere.

„Pe fondul renegocierilor iniţiate de chiriaşi pentru tariful de închiriere, chiriile pentru spaţiile de birouri au cunoscut scăderi de până la 50% faţă de luna iunie a anului 2008“, se arată în raportul Darian.

Migrare spre spaţii mai mici

Trierea micilor investitori prin sita din ce în ce mai deasă a crizei determină în prezent o migraţie înspre spaţii adaptate numărului de angajaţi şi renegocierea chiriilor pentru spaţiile existente.

„Efectul de mutare este contracarat de ataşamentul faţă de spaţiile curente de  desfăşurare a activităşii (mai ales la companiile de servicii, unde mutarea sediului are implicaţii negative pentru accesibilitate)“, susţin autorii studiului.

Potrivit ultimelor rapoarte de piaţă, rata de neocupare a birourilor din Bucureşti a depăşit la jumatătea acestui an pragul de 10%, după ce în urmă cu un an şi jumătate companiile de consultanţă imobiliară raportau lipsa spaţiilor de închiriat. În prezent, stocul de spaţii de birouri a atins nivelul de 1,4 mil. mp.

DETALII:
Citeşte şi Proprietarii de clădiri de birouri, prinşi între problemele chiriaşilor şi datoriile la bănci