"Vom intra cu o reconversie a ceea ce însemna cartierul Tineretului. Este vorba şi de o reconversie financiară a obligaţiilor asumate, prin faptul că vor trebui să ne furnizeze timp de 49 de ani cel puţin 30% din energia pe care o produc, energie care va fi direcţionată către consumul iluminatului public al municipalităţii. Acest lucru va scuti Primăria municipiului Cluj-Napoca în 49 de ani de 17 milioane de euro, la un preţ calculat astăzi. Faptul că vom folosi doar energie verde în iluminatul public ne va aşeza definitiv pe harta oraşelor verzi din Europa" a menţionat Sorin Apostu.
Reconversia cartierului Tineretului va figura pe ordinea de zi a Consiliului Local Cluj şi este ultima etapă înainte de demararea efectivă a proiectului.
Problema Cartierului Tineretului a intrat în atenţia consilierilor locali şi în luna decembrie, când ei şi-au dat acordul de principiu în ce priveşte transformare acestuia.
Parcul ar urma să aibă 198 de hectare şi va produce energie electrică prin folosirea panourilor solare.
Parcul va fi amenajat pe terenul pe care ar fi trebuit să se construiască aşa-numitul Cartier al Tineretului, de către Polus Real Estate. Înţelegerea pe care firma a făcut-o cu municipalitatea în urmă cu patru ani presupunea construirea a peste cinci mii de apartamente şi vile, din care peste 300 urmau să fie locuinţe sociale, date cu titlu gratuit municipalităţii. Proiectul nu a mai fost realizat, firma acuzând greutăţi financiare produse în urma izbucnirii crizei economice.
În locul cartierului se va face acest parc foto voltaic, iar municipalitatea va primi, gratis, energie verde care va fi folosită pentru iluminatul public.
SURSA: Agerpres