CME a intrat pe piaţa exporturilor de cereale din zona Mării Negre

Tranzacţiile susţinute înregistrate de noile contracte futures pentru grâul şi porumbul provenit din regiunea Mării Negre lansate de CME Group sugerează că operatorul bursier american a găsit o modalitate prin care să profite de creşterea exporturilor de cereale provenite din regiunea Mării Negre, după o tentativă anterioară nereuşită în această regiune, informează Reuters.

De la lansarea lor în luna decembrie 2017, contractele futures Black Sea Wheat FOB (Platts) şi Black Sea Corn FOB (Platts) au generat peste 15.000 de loturi reprezentând 750.000 de tone de cereale. 

Exporturile record de grâu ale Rusiei în acest sezon au consolidat rolul regiunii Mării Negre ca un factor important în stabilirea preţurilor şi comerţului mondial cu cereale. De asemenea, Ucraina este al patrulea exportator mondial de porumb. 

Noile contracte futures lansate de CME Group, operatorul Chicago Mercantile Exchange, au atras interesul participanţilor care sunt interesaţi să evite constrângerile care vin odată cu contractele cu livrare fizică. În plus, posibilitatea unor tranzacţii off-screen a permis CME să profite de creştere tranzacţiilor over-the-counter (OTC). 

„Este un start foarte bun. Vedem participanţi care nu doreau să facă tranzacţii OTC şi care acum încep să facă acest gen de swapuri”, a declarat Arnaud Saulais de la firma SCB & Associates. 

Contractul futures Black Sea Wheat FOB (Platts) se bazează pe preţul de referinţă stabilit zilnic de Platts pentru grâul rusesc cu un conţinut de proteine de 12,5% de tip FOB (free on board), în timp ce contractul la porumb Black Sea Corn FOB (Platts) este bazat pe preţul stabilit zilnic de Platts pentru porumbul din Ucraina de tip FOB (free on board). 

Operatorul bursier Euronext, al cărui contract bazat pe grâul din Franţa este un indicator de referinţă pentru piaţa grâului din Europa Occidentală, a anunţat şi el că interesat să lanseze derivative pentru cerealele din zona Mării Negre.

AGERPRES