Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a aprobat, marţi, modificarea structurii serviciilor de programe corespunzătoare grilelor de vară a SRTV pentru posturile TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internaţional (TVR Moldova), Studiourile Teritoriale Iaşi şi Timişoara, producţia proprie fiind mai redusă faţă de precedenta grilă.
Totodată au fost prezentate grilele de vară pentru Studiourile Teritoriale Cluj, Tg. Mureş, Craiova – fără modificarea structurii serviciului de programe.
Prezentă la şedinţa CNA, Alina Amza, producător executiv la TVR 1, a spus că "pentru sezonul de vară a fost gândită o grilă mai relaxată, pentru publicul care îşi doreşte mai multe filme şi documentare şi mai multe seriale".
"Ca structură a grilei nu sunt mari diferenţe. E vorba de producţia proprie care va scădea. (…) Motivul este simplu: ne ies talk-show-urile din grilă, cele de orele 10,00, 18,00 şi 21,00", a mai spus Amza, menţionând că TVR 1 va prelua de la TVR Internaţional o serie de documentare – "Amintiri din infern", "Un doctor pentru dumneavoastră" şi de la TVR 2 "Rezistenţa prin cultură", ceea ce explică creşterea programelor retransmise.
Ea a anunţat că "măcar Olimpiada va fi văzută la TVR".
Răspunzând unei întrebări a lui Radu Herjeu, preşedinte de şedinţă, referitoare la scăderea la jumătate a producţiei informative, Alina Amza a precizat că aceasta "vine din talk-show-uri".
"O lună de zile în această vară, mai exact din 18 iulie până la jumătatea lunii august, iese din grilă talk-show-ul de actualitate. De aici vine scăderea. Intră seriale şi filme artistice. În rest, telejurnalele şi emisiunile de actualitate sau ediţiile speciale, dacă va fi cazul în această vară, pentru că la Chişinău va începe campania prezidenţială, vom reveni cu ele în funcţie de evenimente", a precizat aceasta.
Şi Răzvan Nicolescu, producător executiv la TVR 2, a explicat că postul va avea "o grilă mai de reluări", scăderea din producţia proprie "regăsindu-se în filme, în funcţie de expirarea licenţelor". "Avem, practic, două linii de film. Restul, structura este cam aceeaşi. La fel în august, pe Olimpiadă o să mai avem variaţii", a precizat Nicolescu.
Potrivit noii grile, producţia proprie a TVR 1 scade de la 65%, cât era până în prezent, conform grilei aprobate în 28 martie, la 57%, în timp ce programele retransmise cresc de la 0% la 5,7%.
În ceea ce priveşte structura pe tipuri de emisiuni a TVR 1 în noua grilă, programele de informare scad de la 29% la 23,5%, crescând ponderea programelor educative, de la 12% la 18%.
La TVR 2, programele proprii scad de la 58,5% la 56%, crescând programele altor producători – de la 37% la 39,5%.
Şi la TVR 2 scad atât programele de informare, de la 19% la 13,5%, cât şi cele educative, de la 9% la 8,5%, şi cele culturale, de la 30% la 27%.
În cazul TVR 3, cresc programele de informare, de la 11,6% la 15%, o creştere semnificativă înregistrându-se la programele educative, de la 11,6% la 15%, şi la cele culturale, de la 5% la 20%.
Trendul se menţine şi la TVR Internaţional, o creştere pregnantă remarcându-se în cazul retransmisiilor – de la 4,40% la 15,6%.
La TVR Moldova, producţia proprie scade de la 70% la 66%, retransmisiile cresc de la 14% la 17%. Şi în cazul structurii pe tipuri de emisiuni se înregistrează o scădere a programelor de informare de la 41% la 22%, ca şi a celor culturale, de la 16% la 11%, în timp ce emisiunile educative cresc în pondere.
AGERPRES