Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) propune Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) o întâlnire pentru "o informare reciprocă" asupra situaţiei în care se află Antena Group şi Antena 3 şi a "posibilelor implicaţii" ale acesteia.
"După informarea făcută de reprezentanţii Antena Grup şi Antena 3, Consiliul doreşte să îşi exprime preocuparea în legătură cu riscul unei întreruperi a emisiei posturilor aparţinând acestor societăţi, cu posibile consecinţe asupra licenţelor audiovizuale deţinute în prezent. (…) În aceste condiţii, vă propunem o întâlnire pentru informare reciprocă privind situaţia de fapt şi posibilele ei implicaţii", se afirmă într-o scrisoare adoptată prin vot, care va fi trimisă Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).
CNA informează ANAF cu privire la o serie de prevederi ale Legii audiovizualului, potrivit cărora: Art. 8 1. Autorităţile publice abilitate asigură la cerere: protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; protecţia sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor; 2. Protecţia jurnaliştilor şi a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori activităţii acestora.
CNA precizează că potrivit articolului 10 din Legea audiovizualului: CNA este autoritate publică autonomă sub control parlamentar şi garantul interesului public în domeniul comunicării audiovizuale şi autoritate unică de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale, în condiţiile şi cu respectarea prevederilor legii.
Totodată, la articolul 57, se menţionează că: Licenţa audiovizuală analogică se retrage de Consiliu dacă titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile pentru motive de natură tehnică şi mai mult de 96 de ore pentru orice alte motive imputabile titularului, precizează CNA.
În urma unei discuţii cu membrii CNA, reprezentanţii SC Antena TV Group SA Bucureşti au solicitat Consiliului "să comunice ANAF nevoia unei clarificări în legătură cu această situaţie".
Imobilele în care îşi desfăşoară activitatea posturile de televiziune Antena 1 şi Antena 3 trebuie evacuate în termen de cinci zile, în urma notificării primite, luni, de la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti, care pune în executare sentinţa penală din 2013, rămasă definitivă.
Reprezentanţii Antena 3 arătau, într-un comunicat, că ''acţiunea ANAF, organizată sub forma unui desant, care a implicat dispozitive şi forţe nemaiîntâlnite, ameninţă direct libertatea de exprimare, prin punerea în pericol a emisiei posturilor Antena 3, Antena 1, Antena Stars, Euforia Tv şi Zu Tv''. AGERPRES