In luna iunie a anului trecut, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a retras licenta de emisie a statiei de televiziune prin cablu Hi-Fi Quadral din Timisoara. Decizia autoritatii publice in domeniul audiovizualului s-a bazat pe articolul 37 lit.d din Legea audiovizualului, potrivit caruia CNA poate retrage licenta de emisie cand titularul acesteia inceteaza sa mai emita din alte motive decat cele de avarie tehnica. Hi-Fi Quadral a contestat retragerea licentei la Curtea de Apel Timisoara, obtinand suspendarea deciziei pana la solutionarea irevocabila a actiunii in contencios administrativ. Procesul a fost stramutat la Oradea. La 15 martie a.c., instanta da castig de cauza CNA. Dar Hi-Fi Quadral nu se lasa si introduce recurs la Curtea Suprema de Justitie. Acesta ar fi, pe scurt, filmul litigiului dintre CNA si operatorul timisorean. Un film care inca nu s-a terminat.
Exista insa cateva neclaritati asupra motivelor pentru care CNA a decis retragerea licentei de emisie. Pe de o parte, este invocata prevederea mai sus-amintita din lege. Felician Ciordas, directorul general al firmei, sustine ca in luna martie 1998, statia a fost devalizata, dar semnalul n-a fost intrerupt, luandu-se masurile necesare. Pe de alta parte, stirea Mediafax din 19 iunie 1998 anunta ca CNA i-a retras licenta pentru nerespectarea grilei de programe din caietul de sarcini despus la CNA. Mai mult, CNA a constatat ca reprezentantii Hi-Fi Quadral au facut declaratii false potrivit carora s-ar fi aflat in posesia unei declaratii de autorizare de la Ministerul Comunicatiilor pentru o retea de 10.000 de abonati in Timisoara, firma avand in realitate o decizie de autorizare pentru numai 1.000 de abonati. Felician Ciordas demonteaza si aceste motive. In primul rand, Hi-Fi Quadral a depus de mai multe ori la CNA grila actualizata de programe si, cu chiu cu vai, i-a fost aprobata pe 26 martie 1998. In al doilea rand, afirmatia referitoare la falsificarea autorizatiei pentru o retea de 10.000 de abonati este absurda. De obicei, cablistii declara un numar mai mic de abonati decat cel real, pentru a nu plati taxe si impozite, si, nicidecum, nu umfla numarul abonatilor in fata autoritatilor. Directorul general al statiei nu se sfieste sa sustina ca CNA, pur si simplu, i-a vanat licenta, cu scopul de a-l elimina de pe piata timisoreana. Pana la inchiderea editiei (joi, 11 noiembrie), nu am primit un raspuns din partea CNA care sa clarifice ambiguitatile amintite.
Pana cand justitia va stabili verdictul, efectele acestui diferend sunt evidente pe piata timisoreana. In tot acest timp, de un an si jumatate, Hi-Fi Quadral, avand un numar aproximativ de 10.000 de abonati, s-a vazut in imposibilitatea de a-si extinde reteaua si de a incheia contracte cu furnizorii de programe. Care timisorean se mai poate abona la o firma de cablu, cand stie ca aceasta se afla in proces cu CNA pentru ca i s-a retras licenta, oricat de ieftin ar fi abonamentul? Pe de alta parte, furnizorii de programe se feresc sa incheie contracte cu o firma aflata in aceasta situatie. Un operator blocat in asemenea conflict moare cu zile. Din acest litigiu nu are de castigat decat concurenta, in cazul de fata, firma Analog Timisoara. Practic, in orasul de pe malul Begai sunt doar doua firme care opereaza, Hi-Fi Quadral si Analog. Prima firma se afla in impas. Cea de-a doua tinde sa capete o pozitie monopolista pe piata timisoreana.