Drept la replică. CNA surprinde pe toată lumea! Amenință cu dosare penale mai mulți copii

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) este foarte supărat după o întrevedere cu mai mulți elevi. Cei mici au pus mai multe întrebări care se pare că au deranjat foarte tare.

DREPT LA REPLICĂ CNA

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului doresc să precizeze că niciuna dintre afirmațiile mai sus-menționate nu este adevărată, niciun membru sau reprezentant al CNA nu a solicitat măsuri punitive împotriva elevilor la nivelul instituției de învățământ și, cu atât mai puțin, nu a amenințat copiii cu plângeri penale.

Consiliul Național al Audiovizualului refuză să se lase atras în jocurile de interese ale unor persoane care își folosesc fără scrupule chiar și propriul copil, pentru a dezinforma și a scădea credibilitatea instituției ca răspuns la faptul că CNA a aplicat cele mai multe sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor legislației audiovizualului privind informarea corectă a publicului.

Menționăm că, fiind preocupați permanent de respectarea principiului interesului superior al minorului în cadrul programelor audiovizuale, membrii Consiliului au răspuns de fiecare data prompt tuturor solicitărilor venite din partea instituțiilor de învățământ și au purtat dialoguri cu elevi și studenți. Mai mult, Legea audiovizualului nr. 504/2002 prevede că CNA va creşte nivelul de sensibilizare a opiniei publice în legătură cu utilizarea serviciilor media audiovizuale, prin dezvoltarea şi promovarea educaţiei pentru media la nivelul tuturor categoriilor sociale.

Consiliul Național al Audiovizualului, garant al interesului public, își desfășoară activitatea în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit art. 10 alin. (3) lit. e) din Legea audiovizualului, „În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure: (…) protejarea minorilor. Astfel, în anul 2022, pentru încălcarea prevederilor privind protecţia  copiilor  în cadrul  serviciilor  de  programe, Consiliul a aplicat 12 somaţii și 4 amenzi, după analizarea, în ședințe publice, a rapoartelor de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite sau a autosesizării membrilor CNA.

Având în vedere precizările de mai sus, pentru corecta informare a publicului, vă solicităm să faceți rectificările necesare cât mai curând posibil.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) s-a prezentat în fața unor elevi din Capitală, însă lucrurile nu au mers deloc așa cum se așteptau.

Elevii care au luat cuvântul au pus câteva întrebări care nu au picat bine celor din Consiliu, demonstrând că cei mici au înțeles mult mai bine greșelile pe care instituția le-a făcut.

Răspunsurile primite au fost incomplete și superficiale, uneori chiar evazive, ceea ce a arătat că membrii CNA nu percep realitățile lumii într-un mod normal, scrie corectnews.ro.

Membrii CNA îi amenință pe cei mici cu dosare penale

Elevii au întrebat mai multe lucruri, precum care este motivul pentru care anumite publicații au fost amendate de CNA din cauză că nu au citat surse oficiale în pandemie.

Acest tip de întrebări au deranjat foarte mult, iar membrii CNA au plecat iritați de la întrevederea cu cei mici.

În plus, nu le-a picat deloc bine atunci când au aflat că înregistrări de la eveniment au ajuns pe mâna presei, scrie și luju.ro.

Nu este clar motivul pentru care membrii CNA s-au supărat din cauza înregistrărilor, mai ales că ședințele din cadrul instituției trebuie să fie publice, pentru a asigura transparență.

CNA a cerut să se ia măsuri împotriva elevilor care au pus întrebări

Ceea ce este și mai grav, scrie Lumea Justiției, este că CNA s-a supărat atât de tare încât a sunat la școlile de unde au provenit acești elevi pentru a-i identifica și pentru a cere să se ia măsuri împotriva lor.

Există și zvonuri care spun că membrii Consiliului Național al Audiovizualului nu sunt mulțumiți cu pedeapsa de la școală. Voci spun că unii dintre ei ar cere ca pe numele celor mici să existe plângeri penale.

În mediul online a apărut un clip video în care se pot auzi întrebările elevilor și răspunsurile pe care cei mici le primesc din partea membrilor Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).