Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) a generat un nou subiect de discuție în spațiul public, după ce l-a împuternicit pe Cristian Anton, directorul de cabinet al ministrului transporturilor Sorin Grindeanu, să participe în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) Romprest și să voteze pentru numirea lui Paul Păcuraru în funcția de director general al operatorului de salubritate.

Decizia CNAB a ridicat numeroase semne de întrebare

Această decizie a ridicat numeroase semne de întrebare, în contextul în care ministrul Grindeanu a declarat pe 19 noiembrie 2024, când a fost întrebat despre acest subiect, că nu știe nimic despre acest demers și că nu intră în atribuțiile sale de ministru să se implice în astfel de proceduri.

„Nu cunosc subiectul și nici nu intră în fișa postului meu de ministru”, a spus Sorin Grindeanu pentru G4media.

Ulterior, pe 20 noiembrie 2024, ministrul Grindeanu nu a mai răspuns solicitărilor de a comenta asupra împuternicirii lui Cristian Anton, ceea ce a alimentat și mai mult suspiciunile legate de implicarea Ministerului Transporturilor în acest proces, potrivit sursei menționate.

Cristian Anton, cel desemnat de CNAB să reprezinte compania în AGA Romprest, a declarat pentru sursa menționată că nu crede că ministrul Grindeanu ar fi avut cunoștință despre mandatul său în acest context:

„Instituțional nu avea de unde să știe”, a spus Anton.

Cu toate acestea, informațiile apărute recent și fotografiile realizate pe 18 noiembrie 2024 îl arată pe Cristian Anton în apropierea sediului Romprest, ceea ce întărește speculațiile că împuternicirea sa a fost o mișcare pregătită din timp.

În aceste imagini, apar și vehicule care ar fi aparținut unor persoane implicate în afacerea Romprest, precum avocatul Irina Ciontu, asociată a familiei Păcuraru, care a fost propusă de CNAB pentru a face parte din Consiliul de Administrație (CA) al Romprest.

romprest
SURSA FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Romprest Service SA este controlată de două entități majore

Romprest Service SA, compania de salubritate care operează în Sectorul 1 al Capitalei, este controlată de două entități majore: Detaco Ltd, companie deținută de familia Maricel Păcuraru, cu un pachet de 42,69% din acțiuni, și Mihai Dracea, care deține prin companiile sale Europrest și Premium Management 43,76% din acțiuni. CNAB deține un pachet minoritar de 10% din acțiunile Romprest, ceea ce îi conferă posibilitatea de a influența deciziile majore în cadrul AGA.

În ciuda faptului că CNAB nu are un pachet majoritar de acțiuni, solicitarea de a-l numi pe Paul Păcuraru, fiul lui Maricel Păcuraru, în funcția de director general al Romprest, vine într-un context delicat.

Așa cum a raportat G4media.ro, în 2022, un dosar penal de șantaj a fost deschis după ce George Dorobanțu, fostul director al CNAB, a declarat la DNA că Maricel Păcuraru i-ar fi cerut să voteze într-un anumit mod în cadrul AGA Romprest, într-o încercare de a prelua un pachet de 10% din acțiunile companiei.

În prezent, Romprest este condus de Bogdan Adimi, vicepreședinte și director general adjunct, reprezentantul acționarului Mihai Dracea. Solicitarea de a-l numi pe Paul Păcuraru în funcția de director general vine într-un moment în care Romprest este într-o situație de incertitudine administrativă.