CNAB începe cel mai mare proiect de infrastructură aeroportuară din România

Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) începe cel mai mare proiect de infrastructură aeroportuară din România. Este vorba despre atribuirea unui contract pentru servicii de proiectare, care includ realizarea studiilor, conceperea proiectului tehnic și asistență tehnică pe durata lucrărilor.

Proiectul vizează construirea infrastructurii necesare pentru a susține traficul prognozat pentru anul 2040 la Aeroportul Henri Coandă din București. Valoarea acestui contract este estimată la aproximativ 40 de milioane de euro. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 16 iunie 2025.

Scopul principal al proiectului este construirea unui nou terminal de pasageri, cu o suprafață de aproximativ 176.000 mp, care va putea să primească un trafic estimat pentru 2040 de 30 milioane de pasageri pe an. În orele de vârf, noul terminal va putea să gestioneze până la 6.500 de pasageri pe oră.

CNAB vrea să creeze un aeroport modern, eficient și sigur

Viziunea CNAB pentru noua infrastructură aeroportuară este să creeze un aeroport modern, eficient și sigur, care să folosească tehnologiile noi (AI, IoT, BMS etc.). Se va pune accent pe un flux optimizat pentru pasageri, bagaje, aeronave și autovehicule, oferind o experiență confortabilă pentru pasageri. Aeroportul va include spații diverse pentru mâncare, băuturi, shopping și lounge-uri.

Se va urmări sustenabilitatea, cu soluții energetice eficiente și tehnologii verzi, cum ar fi reutilizarea apei de ploaie. Se vor implementa și soluții pentru un „healthy building” (clădire sănătoasă), care vor include un flux bun al pasagerilor, aer curat, materiale de calitate, soluții de climatizare și iluminat natural.

Facilitățile noului terminal vor fi la nivelul marilor aeroporturi din Europa

Terminalul va fi proiectat conform celor mai înalte standarde pentru zone Schengen și Non-Schengen și va avea spații mari pentru sosiri, plecări și tranzit. Terminalul va fi construit modular, astfel încât să poată fi pus în funcțiune treptat.

Facilitățile noului terminal vor fi la nivelul marilor aeroporturi din Europa, având cel puțin 48 de locuri noi pentru parcarea aeronavelor, 20 de punți de îmbarcare și zone mari pentru pasageri. Vor exista sisteme moderne de benzi de bagaje, echipamente de securitate, fluxuri separate pentru aprovizionare, sisteme de informare a pasagerilor și semnalizare ușor de înțeles.

Aeroportul va avea și saloane pentru companiile aeriene, saloane VIP și zone de comerț. Aeronavele vor beneficia de noi căi de rulare pe o infrastructură modernizată.

Vor exista și alte facilități

Vor fi construite și alte facilități, cum ar fi turnul de control, remiza pentru pompieri, zone pentru manipularea bagajelor, clădiri administrative, stații de transformare a energiei, stații pentru epurarea apei și parcări pentru autovehiculele pasagerilor. Se va construi și o rețea complexă de drumuri care vor lega zonele de pe aeroport, atât pentru zona publică (landside), cât și pentru zona de acces la aeronave (airside). Vor exista drumuri și pasaje subterane între terminalul actual și noul terminal.

Terminalul va avea stații moderne pentru taxiuri și transportul public, dar și zone special amenajate pentru autocare, pentru a evita aglomerația. Noul terminal va fi conectat atât la rețeaua rutieră, cât și la cea feroviară.