Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul patronului Realitatea Plus, a fost propus de CNAB la conducerea Romprest. Decizia vine în contextul unui dosar penal de șantaj, deschis în vara lui 2022.
CNAB propune numirea lui Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru la conducerea Romprest
Compania Națională Aeroporturi București (CNAB) l-a propus pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru, fiul patronului Realitatea Plus, Maricel Păcuraru, pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație și director general al companiei de salubritate Romprest.
Propunerea vine într-un context tensionat, marcat de un dosar penal de șantaj și de implicații politice majore în anul electoral 2024, potrivit unui document obținut de G4media.ro.
Contextul dosarului penal și disputelor privind acționariatul
În vara anului 2022, fostul director al CNAB, George Dorobanțu, a declarat la DNA că Maricel Păcuraru, printr-un intermediar, i-ar fi cerut să sprijine preluarea de către Detaco Ltd a pachetului de 10% din acțiunile Romprest deținute de CNAB sau să voteze în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în favoarea Detaco Ltd, companie controlată de familia Păcuraru, care deține 42,69% din acțiunile Romprest.
În prezent, operatorul de salubritate Romprest este deținut de Detaco Ltd (42,69%) și de medicul Mihai Dracea, prin companiile Europrest și Premium Management (43,76%), în timp ce CNAB deține un pachet minoritar de 10%. Această structură a acționariatului conferă CNAB un rol arbitral în deciziile companiei.
Decizia CNAB de a-l propune pe Paul-Cătălin Ionescu-Păcuraru vine într-un an electoral în care Realitatea Plus, postul controlat de familia sa, este perceput ca fiind apropiat de AUR, partidul condus de George Simion. Această legătură politică ar putea influența echilibrul de forțe în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, unde PSD îl vede pe Simion drept un contracandidat favorabil pentru Marcel Ciolacu.
Poziția Detaco Ltd și tensiunile din cadrul Romprest
Într-un răspuns transmis către G4media.ro, Detaco Ltd a explicat că în august 2024 a solicitat convocarea AGA pentru a adresa probleme legate de conducerea companiei, dar cererea nu a fost soluționată.
Ulterior, CNAB a formulat o cerere similară în septembrie 2024. Detaco Ltd susține că, potrivit actului constitutiv al Romprest, are dreptul să numească doi administratori, dintre care unul să dețină funcția de președinte, însă acest drept nu i-a fost respectat de mai bine de șapte ani.
Compania a adus, de asemenea, acuzații grave împotriva actualei conduceri a Romprest. Detaco Ltd a menționat că directorul general adjunct, Bogdan Adimi, este suspect într-un dosar DNA pentru presupuse infracțiuni care ar fi cauzat un prejudiciu de aproape 945 milioane de lei U.A.T. Sector 1 București.
Pe 12 noiembrie 2024, Tribunalul București a respins cererea Detaco Ltd de convocare a AGA Romprest, însă hotărârea nu este definitivă. Acest refuz marchează o nouă etapă în disputa dintre acționarii Romprest, amplificând tensiunile din jurul companiei de salubritate.