"Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România informează că lucrările de execuţie aferente construcţiei Variantei de Ocolire Târgu Mureş au fost reluate. În acest moment se desfăşoară organizarea de şantier în vederea începerii acestor lucrări. De asemenea, inginerul, împreună cu constructorul, fac verificări în teren cu privire la starea lucrărilor după perioada de suspendare şi conservare a acestora. Constructorul a depus la inginer programul de execuţie a lucrărilor actualizat, care cuprinde şi perioada de remobilizare a constructorului", informează, luni, un comunicat al CNADNR. 

În ceea ce priveşte stadiul fizic al lucrărilor, compania menţionează că, din şapte situri arheologice au fost finalizate lucrările la patru situri, din 31 de podeţe sunt demarate lucrările la şapte podeţe, care se află în stadii de execuţie cuprinse între 14% şi 80%, la viaductul de la km 5+097 sunt începute lucrările de terasamente (circa 3% din volumul total de lucrări), relocări de utilităţi – 57%, şi terasamente drum – circa 3%. 

"Şi Varianta de Ocolire Târgu Mureş, ca şi alte proiecte, a fost blocată stârnind justificat nemulţumirea oamenilor. Odată cu reluarea lucrărilor de execuţie, solicit antreprenorului să se organizeze astfel încât să poată finaliza proiectul în termenul stabilit şi vom urmări împreună bunul mers al acestora", a declarat directorul general al CNADNR, Cătălin Homor. 

Din cauza procesului intentat de proprietarii unor imobile afectate de construcţia Variantei de Ocolire Târgu Mureş, pe 2 iunie 2015, a fost comunicată Hotărârea civilă nr. 52, pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în Dosarul nr. 121/43/2015, prin care s-a dispus suspendarea executării dispoziţiilor art. 1, 6 şi 7 din HG nr. 378/2013 (suspendarea amplasamentului lucrării). Astfel, în data de 15 iunie 2015, inginerul a dispus suspendarea lucrărilor. 

În acest sens, CNADNR SA, prin DRDP Braşov, a formulat recurs în termenul legal, iar prin Hotărârea Curţii de Apel Târgu Mureş nr. 19/2016 din 18 februarie 2016 a fost respinsă cererea de suspendare formulată de reclamanţi până la soluţionarea definitivă a prezentei cauze, astfel execuţia lucrărilor putând fi deblocată. 

Contractul iniţial de execuţie a Variantei de Ocolire Târgu Mureş a fost semnat în iunie 2014, antreprenorul lucrării fiind societatea Copisa Constructora Pirenaica SA, cu o valoare a contractului de 134.798.974,3 lei fără TVA. Proiectul va fi cofinanţat din POIM 2014 – 2020.

AGERPRES