CNAIR a semnat contractul pentru construcția ultimului tronson al Autostrăzii Transilvania

După mai bine de 20 de ani, autoritățile române au făcut un pas important pentru finalizarea Autostrăzii Transilvania: a fost semnat contractul pentru construirea ultimei porțiuni. Este o autostradă importantă pentru economia României.

Compania CNAIR a semnat acest contract, care are o valoare record de 6,62 miliarde lei (fără TVA) – cel mai scump din istoria drumurilor din România. Lucrările vor fi făcute de mai multe firme din Turcia.

Porțiunea de autostradă va avea 41 km și va lega Poarta Sălajului de Nușfalău. Include și Tunelul Meseș, care va avea aproape 3 km – cel mai lung tunel rutier construit până acum în țară.

Contractul este finanțat din fonduri europene și prevede că autostrada va fi gata în 6 ani și jumătate: 1 an și jumătate pentru proiectare și 5 ani pentru construcție. În total, vor fi construite și 65 de viaducte, poduri și pasaje, pe o lungime totală de 13 km.

Această autostradă va lega mai bine vestul, centrul și nordul României. Cristian Pistol, șeful CNAIR, spune că acest contract este unul record.

„Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş. Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază cea de execuţie.

De asemenea pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie. Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta. Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB-ul, că se va ţine de termene.

Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele a intrat pe final de contract pe lotul întâi de la drumul expres de la Craiova la Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine.

Cealaltă companie e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi de asemenea a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş şi sunt în execuţie în acest moment şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta.

Sunt în execuție 700 de km de autostradă în România. Trebuie să menținem acest ritm și în anii viitori ca să ajungem să avem o rețea eficientă în România. Pentru asta, trebuie să avem bani și să nu avem blocaje”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Autostrada dintre Poarta Sălajului și Nușfalău va fi construită de două firme turcești

Autostrada dintre Poarta Sălajului și Nușfalău (41 km) va fi construită de două firme din Turcia (Makyol și Ozaltin). Lucrările vor dura 6 ani și jumătate: 1 an și jumătate pentru proiectare și 5 ani pentru construcție.

În acest proiect intră și Tunelul Meseș, care va avea 2,89 km – cel mai lung tunel pentru mașini construit vreodată în România.

Autostrada este împărțită în două bucăți:

  • Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km), unde se va construi și tunelul,

  • Zalău – Nușfalău (25,86 km).

Toate autoritățile implicate trebuie să se asigure că lucrările se fac la timp

Premierul României, Marcel Ciolacu, și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au fost la Zalău, unde s-a semnat contractul pentru proiectarea și construirea autostrăzii dintre Poarta Sălajului și Nușfalău. Lucian Bode, președintele comisiei de Transporturi, a spus că toate autoritățile implicate trebuie să se asigure că lucrările se fac la timp.

Acest tronson de autostradă este foarte important – este piesa lipsă care va lega o porțiune continuă de aproape 100 km din Autostrada Transilvania, între Nădășelu și Suplacu de Barcău. Aproape 80 km din acest drum vor trece prin județul Sălaj. Dacă această porțiune nu este gestionată bine, poate întârzia finalizarea întregului proiect.