CNAIR anunță eventuale restricții de circulație la granița cu Bulgaria din cauza acțiunilor de protest

CNAIR

SURSĂ FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

CNAIR a anunțat că ar putea fi introduse câteva restricții de circulație la granița cu Bulgaria, explicând, de asemenea, motivul.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a informat că este posibil să existe restricții de circulație în punctul de trecere a frontierei de la Giurgiu și în punctul de trecere a frontierei de la Negru Vodă. Acest lucru ar putea avea loc din cauza protestului Organizației Naționale a Producătorilor de Cereale din Bulgaria.

Inspectoratul General – Poliția de Frontieră (IGPF) – Centru Comun de Contact Giurgiu spune că protestele vor avea lor aproape de punctul de trecere al frontierei de la Podul Dunării – Ruse, însă nu va obstrucționa circulația pe direcția punct de trecere al frontierei Podul Dunării și arterele rutiere.

Circulația nu va fi obstrucționată nici în satul Kardam, acolo unde traficul va avea loc pe direcția satului Iovkovo. Din acest motiv, trecerea prin punctul de trecere a frontierei Negru Vodă – Kardam va fi îngreunat.

Potrivit informațiilor furnizate, Direcția regională a poliției de frontieră din Ruse a constituit echipe pentru a menține ordinea publică în apropierea punctului de trecere a frontierei și a punctelor de acces la acesta, pentru a preveni orice perturbare a activității de trecere a frontierei. În comunicat se mai arată că, dacă este necesar, autoritățile bulgare pot solicita asistență din partea autorităților române competente pentru a opri circulația vehiculelor care încearcă să iasă din România și să intre în Bulgaria.

Cerealele ucrainene scad prețurile și declanșează proteste în Polonia și Bulgaria

În timpul unei întâlniri cu fermierii nemulțumiți de scăderea prețurilor la cereale, ministrul polonez al agriculturii i-a asigurat de ajutor financiar atât din partea guvernului, cât și a Uniunii Europene, precum și de reglementări mai puțin stricte pentru construcția de instalații de depozitare a cerealelor.

Scăderea prețurilor la cereale a fost atribuită de către fermierii polonezi afluxului de cantități mari de cereale ucrainene care erau destinate inițial exportului în Africa și Orientul Mijlociu. Fermierii bulgari au organizat, de asemenea, un protest la frontieră în aceeași zi, în legătură cu această problemă.

Ca răspuns la blocarea de către Rusia a rutelor comerciale tradiționale în urma invaziei sale în Ucraina în urmă cu mai bine de un an, Polonia și alte țări vecine s-au oferit să ajute la transportul cerealelor ucrainene către piețele din țări terțe. Uniunea Europeană, care are o graniță comună cu Ucraina, a renunțat, de asemenea, la taxele vamale și la cotele de import pentru a facilita acest transport, inclusiv prin România și Bulgaria, pentru a satisface cererea piețelor care se bazau pe aceste livrări.

Sute de agricultori bulgari au început să blocheze timp de trei zile principalele puncte de control de la granița cu România, în semn de protest față de importul fără taxe vamale de cereale ucrainene.

Aceștia afirmă că aproape 40% din recolta lor de anul trecut a rămas nevândută din cauza unei oferte excesive și că există o cantitate inadecvată de depozitare disponibilă cu doar câteva luni înainte de viitoarea recoltă.

Fermierii au afișat bannere cu sloganuri precum „Opriți genocidul agricol” și „Aspirăm să fim fermieri competitivi”.