Sorin Grindeanu și Cristian Pistol aduc vești bune despre Autostrada Sibiu-Pitești
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat astăzi vești bune privind autostrada Sibiu-Pitești. „Execuția pe ultimii 15 km a ajuns la 95%”, a declarat Grindeanu, subliniind progresele rapide în construcția secțiunii de autostradă dintre Pitești și Curtea de Argeș.
De asemenea, directorul CNAIR, Cristian Pistol, a oferit mai multe detalii: „Pe ultimii 15 km ai acestei secțiuni (Nod Băiculești -Curtea de Argeș) stadiul lucrărilor la partea de drum a ajuns la 95%. Aceștia se vor adăuga celor 15,77 km pe care s-a deschis circulația anul trecut, cu aproape 8 luni mai devreme față de termenul contractual. În scurt timp se va putea circula de la Curtea de Argeș la București, pe autostradă, pe o distanță de aproximativ 140 km”.
Acesta a precizat că pe ultimii 15 km ai secțiunii Pitești – Curtea de Argeș (Nod Băiculești – Curtea de Argeș), stadiul lucrărilor la partea de drum a ajuns la 95%. În plus, circulația pe cei 15,77 km deschiși anul trecut a fost posibilă cu aproape 8 luni mai devreme decât termenul stabilit inițial.
Sorin Grindeanu a împărtășit progresul pe TikTok, prezentând un filmuleț din șantierul secțiunii 5 a autostrăzii Sibiu-Pitești, confirmând că lucrările sunt aproape de finalizare.
@sorin.grindeanu7 Autostrada #Sibiu-Pitești, secțiunea 5 (Curtea de Argeş-Piteşti): execuția pe ultimii 15 km a ajuns la 95%! #fyp #viral #Romania #infrastructure @CNAIR SA ♬ Epic Inspiration – DM Production
CNAIR face un pas important în dezvoltarea infrastructurii României
În același timp, România face un pas important în dezvoltarea infrastructurii sale rutiere prin începerea proiectului Autostrăzii A9, care va lega Timișoara de punctul de frontieră Moravița, facilitând astfel accesul către Serbia. Cu o lungime totală de 73 km, autostrada va îmbunătăți mobilitatea în vestul țării și va întări relațiile economice și turistice cu Serbia.
Primul tronson al autostrăzii A9, între Remetea Mare și Jebel, va avea 36 km și va include lucrări importante, printre care 23 de lucrări de artă și un pod de 1.153 metri peste râul Timiș. Valoarea estimată a acestui tronson este de aproximativ 1,1 miliarde de euro (5,65 miliarde lei, fără TVA).
![Sorin Grindeanu](https://media.capital.ro/wp-content/uploads/2024/09/Sorin-Grindeanu-e1725656624174.jpg)
În cadrul licitației organizate de CNAIR, au fost depuse nouă oferte din partea unor consorții internaționale din România, Turcia, Bulgaria, Italia și Ucraina.
Durata estimată de finalizare a proiectului este de 48 de luni, iar autostrada ar putea fi inaugurată în 4-5 ani, dacă termenele sunt respectate. Noua autostradă va crea o conexiune rapidă între Timișoara și granița cu Serbia, cu un impact semnificativ asupra transportului de mărfuri și mobilității populației.
Aceste proiecte majore de infrastructură vor contribui la dezvoltarea economică a regiunii și vor sprijini comerțul și turismul între România și Serbia.