Ministrul sănătății, Eugen Nicolăescu a spus de mai multe ori că vrea să micșoreze sau să elimine contribuția actuală la asigurările de sănătate (CASS), de 10,7% și a menționat la un moment dat înlocuirea acesteia cu o taxă de solidaritate cuprinsă între 3 și 5% din venit, care va acoperi serviciile medicale din pachetul social sau de bază, de genul urgentelor, prevenției și consultațiilor.
În mod normal, ar fi o ușurare dacă cei 10,7% opriți pentru sănătate acum din salariul a nouă milioane de români s-ar transforma în 3-5%, însă apare pericolul ca odată ce suma este prea mică, să se creeze liste de aşteptare şi pacienţii să aibă şi mai mult de suferit.
"Pentru acest an, cotele de contribuţii pentru asigurările sociale de sănătate sunt stabilite prin Legea nr. 5/2013 – Legea bugetului de stat pe anul 2013. Eliminarea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate nu este o decizie
comunicată oficial şi discutată cu părţile implicate. Însă, considerăm că alocarea unui buget fix ar conduce, odată cu epuizarea acestuia, la formarea unor liste de aşteptare pentru majoritatea serviciilor. De aceea, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, ca garant al calităţii serviciilor medicale de care beneficiază asiguraţii, nu susţine un astfel de demers", ne-au răspuns reprezentanţii CNAS.
Astfel, diminuarea banilor pentru sănătate, care plasează oricum România pe primul loc în ceea ce priveşte alocarea pentru sănătate, ar fi un pericol pentru pacienţi. Pentru o ecografie de pildă, lista de așteptare de la multe spitale de stat se întinde și pe două luni, iar dacă vrei să o faci pe loc, trebuie să o achiți. FNUASS, în care se varsă banii din contribuţiile pentru sănătate, după ce sunt colectaţi la nivel central, s-a întins mereu mai mult decât îi era plapuma, mai ales că în România sunt foarte multe categorii vulnerabile, expuse la boală, care nu au banii necesari să achite serviciile medicale, de care culmea, au nevoie de ele mai des decât cei care plătesc. Fondul de asigurări a fost cea mai bună soluție pe care a găsit-o statul de asigura o protecție absolut necesară acestor oameni, cu pretul nedreptățirii celor care contribuie cu adevărat.
La acest moment, 7,5 milioane de români contribuie cu 10,7% din salariu la FNUASS şi îi duc în spate pe cei 4,5 mil. de cetăţeni scutiţi de la plată.