Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va rămâne fără bani pentru medicamente peste patru luni dacă Guvernul nu adoptă o rectificare de buget prin care să fie suplimentate fondurile. Bugetul pentru medicamente al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ajunge doar pentru a acoperi datoriile către farmacii din 2009, astfel că fondurile se vor termina în luna iunie, potrivit reprezentanţilor casei. CNAS a trimis o adresă Guvernului pentru a solicita o rectificare de bu
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va rămâne fără bani pentru medicamente peste patru luni dacă Guvernul nu adoptă o rectificare de buget prin care să fie suplimentate fondurile.
Bugetul pentru medicamente al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ajunge doar pentru a acoperi datoriile către farmacii din 2009, astfel că fondurile se vor termina în luna iunie, potrivit reprezentanţilor casei.
CNAS a trimis o adresă Guvernului pentru a solicita o rectificare de buget, deoarece bugetul pentru medicamente de anul acesta aduce obligaţii de plată din 2009, când au fost introduse creditele de angajament.
„Bugetul de anul acesta acoperă ceea ce noi avem de plată pentru 2009. Este vorba de plata la 180 de zile, astfel că noi în acest semestru plătim ultimele şase luni ale anului 2009. Suntem în line dreaptă cu plăţile la acest moment, în martie plătim luna august 2009. Însă bugetul necesită o majorare, pentru că, aşa cum e în acest moment, când vom termina plăţile în acest semestru, nu vom mai putea face alte plăţi. Bugetul ajunge pentru şase luni”, a declarat, sâmbătă, la Realitatea TV, Adina Geană, director general de management al CNAS.
CNAS aşteaptă o majorare a bugetului
Pentru rezolvarea situaţiei, reprezentanţii CNAS contează pe o majorare a bugetului şi speră că demersurile pe care le-au făcut până în prezent vor da roade. CNAS mizează şi pe apariţia noului contract cadru, care aduce o serie de schimbări menite să asigure o echilibrare a consumurilor.
Reprezentanţii producătorilor internaţionali de medicamente cred de asemenea că bugetul pentru medicamente compensate şi gratuite al CNAS este prea mic.
„Din cauza crizei nu s-a mai putut acorda rectificarea bugetară în ultimul trimestru al anului 2009, astfel că datoriile s-au rostogolit în 2010, datorii în valoare de 2,8 miliarde de lei. Bugetul total pentru medicamente compensate şi gratuite al CNAS reprezintă 500 de milioane de euro, aproximativ două miliarde de lei, exact datoria din 2009”, a declarat, vineri, Dan Zaharescu, director executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.