CNATDCU a dat verdictul final: Laura Codruța Kovesi nu a plagiat

Comisia de Etică s-a pronunțat, joi, în cazul anchetei privind lucrarea de doctorat a șefei DNA. Aşa cum a fost semnalat şi în presă referitor la verdict, CNATDCU a ajuns la concluzia că Laura Codruța Kovesi nu a plagiat.

Comisia de lucru desemnată de CNATDCU să analizeze teza de doctorat a şefei DNA a ajuns la concluzia că Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat. Recomandarea de menţinere a titlului de doctor a fost însuşită joi, prin vot, de Consiliul General al CNATDCU, scrie EvZ.ro.

Lucrarea de doctorat a șefei DNA stârnit vii controverse în spațiul public. Pe de altă parte, în urmă cu câteva zile, Parchetul General a început urmărirea penală, in rem, împotriva membrilor CNADTCU după ce fostul minstru al Internelor, Petre Tobă, a formulat o plângere penală prin care sesiza că membrii comisiei nu au luat o decizie corectă atunci când au susținut că în cadrul lucrării de doctorat Petre Toba a plagiat. În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, sesizarea de plagiat a fost formulată de Grupul de Investigații Politice (GIP). Aceasta este „parțial îndreptățită și fundamentată”, se arată în concluziile Comisiei de Etică a Universității de Vest din Timișoara (UVT), potrivit unor surse din conducerea UVT.

Prima decizie „parțial îndreptățită”

Comisia de Etică a UVT a constatat că există similitudini cu lucrări ale altor autori în cazul a peste 500 de rânduri din cele 4.000 vizate de sesizare, potrivit sursei citate. Senatul UVT a votat joi, 17 noiembrie, cu majoritate covârșitoare, ca Universitatea să își însușească viitoarea decizie a comisiei de lucru a CNATDCU. Comsia a desemnat pe 30 octombrie un grup de experţi, doi profesori străini și unul român, care trebuie să analizeze lucrarea de doctorat în termen de 30 de zile. Comisia de experţi este formată din prof. dr. Radu Chiriță, de la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolay din Cluj Napoca, de prof. dr. Vlad Constantinesco, de la Facultatea de Drept a Universității „Robert Schumann” din Strasbourg, și prof. dr. Claudia Ghica-Lamarchard, de la Facultatea de Drept a Universității din Rennes 1 (Franța). Laura Codruţa Kovesi a solicitat să-şi susţină cauza în faţa comisiei, însă solicitarea ei a fost respinsă.

Kovesi: 85% dintre anchetele DNA au pornit de la denunţuri

Pe de altă parte, într-un interviu difuzat presei, Kovesi spunea că „în ultimii doi ani, peste 85% dintre anchetele DNA au fost deschise în urma unor sesizări depuse de persoane sau de instituţii. Cetăţenii nu mai vor să dea mită, tot mai mulţi funcţionari denunţă fapte de corupţie. Acest lucru arată că suntem pe calea cea bună”, a spus şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, într-un interviu acordat agenţiei France Presse. Ea a dat asigurări că procurorii nu fabrică dosare politice: „O spun categoric: nu există dosare fabricate de procurori”. Kovesi a mai arătat că parlamentarii au încercat să amendeze legi pentru a modifica prerogativele DNA, pentru a dezincrimina anumite infracţiuni sau a oferi imunitate pentru diferite categorii de persoane.