CNCAN a susținut că sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale. Instituția a arătat că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.
„CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”, se arată într-un comunicat al Comisiei.
Instituția a explicat că, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra centralei
Precizările vin în contextul în care Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc în weekend. Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojia.
Purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov, a lansat un avertisment, apreciind că forțele Kievului că sunt responsabile pentru bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa. El avertizat și contra unor „consecinţe catastrofale pentru o zonă întinsă, inclusiv teritoriul european”.
Dmitri Peskov a spus că bombardarea centralei nucleare de la Zaporojie „de către forţele armate ucrainene” este „potenţial extrem de periculoasă”. Peskov a spus și că Rusia „aşteaptă ca ţările care au influenţă asupra conducerii ucrainene să-şi folosească influenţa pentru a preveni continuarea unor astfel de bombardamente”.
Zaporojie a fost ţinta a două bombardamente
Amintim că Centrala Zaporojie, situată în sudul Ucrainei şi controlată de forţele ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, bombardamente ucrainene efectuate duminică de pe poziţii din apropierea oraşului Marhaneţ au avariat o linie de înaltă tensiune care furnizează electricitate pentru regiunile Zaporojie şi Herson, aflate parţial sub control rusesc. În urma bombardamentului a survenit o situaţie de supratensiune, care a declanşate sistemul de siguranţă ce a sistat furnizarea de electricitate.
Totuşi, potrivit administraţiei locale instalate de Rusia, complexul nuclear de la Zaporojie funcţiona luni în „modul normal”. De asemenea, Kievul a acuzat Rusia că a efectuat sâmbătă din nou bombardamente în zona centralei, care au avariat trei senzori de radiaţii şi doi lucrători au fost răniţi. Simultan, autoritățile din Ucraina au cerut crearea unei „zone demilitarizate” la centrala de la Zaporojie, cu prezenţa unor forţe de menţinere a păcii.