Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 a anunţat, vineri, că s-a decis anularea carantinării lotului de vaccin ABV 2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca.
„În urma şedinţei de astăzi, la care au participat reprezentanţii CNCAV, ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauţie care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV 2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca”, se precizează într-un comunicat.
Potrivit CNCAV, vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei de COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului, cel mai riguros for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.
„Încurajăm monitorizarea şi raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât şi de profesioniştii din Sănătate”, subliniază sursa citată.
CNCAV asigură populaţia de transparenţă şi responsabilitate deplină în comunicarea cu celeritate a tuturor informaţiilor de interes, astfel încât procesul de vaccinare să se realizeze într-un mediu favorabil şi sigur pentru toate persoanele care doresc să se imunizeze împotriva COVID-19.
EMA: Vaccinul AstraZeneca este sigur și eficace
Amintim că, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis joi că vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva COVID-19 este ”sigur şi eficace” şi ”nu este asociat” unui risc mai ridicat de producere a unor cheaguri de sânge, după cum transmit AFP şi dpa.
„Comitetul (pentru evaluarea riscului în materie de farmacovigilenţă) a ajuns la o concluzie clară: este vorba despre un vaccin sigur şi eficace”, a declarat directoarea executivă a EMA, Emer Cooke, într-o videoconferinţă.
”Beneficiile în ceea ce priveşte protecţia împotriva COVID-19, cu riscul asociat de deces şi spitalizare, depăşesc posibilele riscuri de efecte secundare”, a mai precizat Cooke.
Autoritatea de reglementare europeană, cu sediul la Amsterdam, ” a ajuns de asemenea la concluzia că vaccinul nu este asociat cu o creştere a riscului global de evenimente tromboembolice sau cheaguri de sânge”, a precizat Cooke.
Cu toate acestea, agenţia ”nu poate exclude definitiv” o legătură între vaccinul AstraZeneca împotriva COVID-19 şi problemele rare de coagulare a sângelui, a mai spus directoarea.
Sursă foto: Dreamstime